sâmbătă, 14 martie 2009

Sindicalistii contesta scoaterea istoriei din orarul unor clase de liceu

Sistemul de invatamant este din nou bulversat de modificarile aduse de actualul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, au concluzionat sindicalistii din invatamant. Acestia sunt revoltati de modul in care s-a inteles reducerea numarului de ore de la clasele liceale, aratand ca nu a existat nicio analiza in prealabail, ci totul s-a facut in mod haotic, ceea ce a dus la cresterea tensiunii in randul cadrelor didactice.

Sindicalistii din invatamantul maramuresean dezaproba modul in care a fost gandit planul de invatamant pentru clasele de liceu. Liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), Liviu Pop, a aratat ca e nevoie de reducerea numarului de ore scolare, insa e nevoie de o analiza pentru a nu se ajunge la disfunctionalitati in sistemul de invatamant.

”Au luat planurile de invatamant pornind de la o singura discutie cu federatiile din invatamant. Am fost cu totii de acord ca sunt prea multe ore in planul de invatamant in clasele liceale. Sunt clase care au de la 33 pana la 37 de ore. Am convenit ca toate clasele de liceu sa aiba pana la 30 de ore. De la aceasta discutie si pana la emiterea unui plan cadru de catre doamna ministru fara sa consulte pe nimeni este cale lunga. Aceste planuri cadru care s-au facut intr-o viteza ametitoare chiar si pentru minister, a creat o tensiune in plus in randul colegilor nostri. S-au taiat ore fara niciun suport legal, este o incoerenta in planurile de invatamant de la o filiera la alta filiera”, a subliniat Liviu Pop.

Sindicalistul a mai aratat ca nu e normal ca istoria sa dispara din programa scolara prevazuta pentru clasele a XII-a de la anumite profiluri. La fel cum este nefiresc sa se taie din orele de limbi straine.

Si, problemele nu se incheie aici, pentru ca situatia este una de neacceptat si in cazul altor discipline studiate la liceu. ”De exemplu mult discutata ora de educatie fizica. La liceele teoretice elevii au ramas cu o ora in clasa a IX-a, la clasa a X-a s-au introdus doua ore, iar in clasele a XI-a si a XII-a s-a introdus din nou cate o ora, ceea ce este total aberant. Pentru ca nu are nici o logica introducerea celor doua ore in clasa a X-a”.

Presedintele SLIMM a adugat ca lipsite de logica au fost si ”taierea unei ore de limba straina, plus taierea istoriei, mai ales ca la unele profiluri nu se face deloc istorie in clasa a XII-a”. In opinia acestuia, multe schimbari aduse au creat impresia ca aceste planuri cadru nu s-au facut decat de dragul de a bifa o actiune si dea bulversa si mai mult sistemul de invatamant.

Sindicalistii au programat pentru marti, 10 martie, de la ora 10.00, o noua intalnire pe aceasta tema cu ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Modificarea planurilor de invatamant, spun ei, va duce nu numai la bulversarea sistemului de invatamant, ci si la reducerea unor posturi din sistem, prin urmare se asteapta la o revenire.

Autor: Camelia Tocaci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ