sâmbătă, 14 martie 2009

Au fost definitivate noile planuri cadru din învăţământ

• noile planuri cadru prevăd că elevii vor avea 30 de ore pe săptămână, iar dirigenţia, mai multe ore de sport şi de limbi moderne vor trece în programa extracurriculară pentru care profesorii vor fi normaţi, au fost concluziile întâlnirii liderilor
de sindicat cu ministrul Educaţiei
"Toate discuţiile din ultimele zile au pornit de la o idee clară pe care o susţin continuu şi anume, reducerea la 30 de ore pe săptămână a programei de liceu. Am cerut un singur lucuru specialiştilor din minister, să facă această reducere fără să fie afectate orele din aria curriculară care creează specializarea", a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ministrul a precizat că anumite discipline trebuie conservate pentru că reprezintă istoria, în alte cazuri trebuie să ţinem cont de tendinţele la care ne racordăm cum ar fi limbile străine.
"Când a fost gata Ordinul i-am întrebat pe cei care l-au realizat dacă totul este în regulă. Mi s-a spus că este OK. M-am bazat pe profesionişti, nu îi pot verifica pe toţi. Dar, nimic nu este inflexibil, putem corecta", a mai spus ministrul Educaţiei, precizând că planurile vor fi gata, joi după-amiază.
Unul dintre reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat după întâlnirea cu ministrul Educaţiei că toate inadvertenţele au fost corectate. ´Astfel, orele de dirigenţie trec la aria extracurriculară, iar profesorii, la fel ca la sport, vor fi normaţi. Istoria şi geografia vor avea câte o oră pe săptămână la profilul tehnologic, iar, obligatoriu, este studiul unei singure limbi străine. Dacă elevii vor să înveţe mai multe limbi străine pot face acest lucru în afara celor 30 de ore pe săptămână. La liceele de matematică şi informatică intensiv, studiul limbii moderne va fi realizat în cadrul celor 30 de ore pe săptămână", a mai spus Pop.
De asemenea, în şcolile speciale, programa pentru pregătirea pracatică cuprinde 11 ore faţă de opt câte au fost în ordinul "controversat", iar partea teoretică cuprinde 19 ore. În plus, maiştrii instructori vor fi normaţi şi pentru orele predate în liceu.

În urmă cu o săptămână, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană, anunţa postarea pe site-ul Ministerului Educaţiei a noilor planuri cadru pentru liceu, care prevăd reducerea la 30 de ore pe săptămână a programei de studiu. Noile planuri au însemnat însă reducerea drastică atât a orelor de sport, a celor de la doua limbă străină şi a celor de istorie de la liceele tehnologice, cât şi a orelor practice de la şcolile speciale. Aceste reduceri au stârnit nemulţumirile profesorilor care s-au temut că vor rămâne fără norme. În pofida declaraţiilor repetate ale ministrului Educaţiei legate de faptul că nu vor fi daţi afară titulari, sindicatele au negociat planurile cadru, timp de patru zile, ajungându-se, joi, la formula acceptată de ambele părţi.
Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ