sâmbătă, 14 martie 2009

Elevii de a XII-a vor invata alternativ istorie si geografie

Negocieri ample la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), acolo unde reprezentantii sindicatelor au incercat sa “carpeasca” planurile cadru intocmite peste noapte de ministrul Ecaterina Andronescu.


Mult controversata eliminare din programa a unor ore de educatie fizica, istorie, limba straina si consiliere a fost analizata de membrii Comisiei de Dialog Social, care au rezolvat doar partial aceste nemultumiri ale dascalilor din intreaga tara.


“Din punctul nostru de vedere aceste planuri cadru trebuiau facute dupa stabilirea competentelor cheie pentru fiecare filiera in parte si nu pe picior de fuga, asa cum au fost ele realizate. Astazi am incercat sa carpim ceea ce se putea carpi, dar am reusit doar partial. Astfel, in ceea ce priveste numarul de ore de sport s-a stabilit ca toti elevii de liceul vor avea o singura ora obligatorie. Pe langa aceasta ei vor putea lua parte, la cerere, la cate cursuri vor dori in cadrul ansamblurilor si formatiunilor sportive, bineinteles dupa orele de program. Profesorii de sport sunt obligati sa tina aceste ore suplimentare, care vor intra in norma didactica”, a declarat intr-un interviu telefonic acordat citynews.ro, presedintele Sindicatului Liber din Invataman Maramures (SLIMM), Liviu Marian Pop.


In ceea ce priveste eliminarea istoriei la clasa a XII-a din filiera tehnologica, oficialii MECI si sindicalistii au ajuns la un compromis. “Plecand de la faptul ca programa de Bacalaureat va suferi unele modificari si va fi eliminata disciplina F, unde se putea alege ca materie de examen Istoria, dar si din cauza faptul ca programa la Geografie era mult prea incarcata, am decis ca elevii din clasele a XII-a de la profilul tehnologic sa aiba o ora de istorie intr-o saptamana, iar alternativ in saptamana urmatoare sa faca o ora de geografie. De asemenea, programa la cele doua materii va fi revizuita si relaxata”, a adugat Liviu Pop.


Lucrurile au ramas neschimbate vizavi de eliminarea unei ore de limba straina secundara, insa sindicalistii doresc rediscutarea acestor planuri cadru, astfel ca din 2010 lucrurile sa poata fi puse la punct asa cum trebuie.


Elevii din clasele a IX-a si a XI-a de la filiera tehnologica nu mai aveau in orar nici cursul de consiliere si orientare, decizie considerata absurda de catre reprezentantii federatiilor sindicale din educatie. “Nu ni s-a parut normala eliminarea acestei ore atat de importante pentru elevi, mai ales atunci cand am constatat cu stupoare ca in trunchiul comun aparea, in plus, o ora de chimie. I-am propus ministrului Andronescu doua variante: sau sa scoata acea ora de chimie si ea sa revina consilierii, sau sa mareasca planul cadru cu o ora. Ramana ca ministrul sa ne dea maine un raspuns in acest sens”, a incheiat presedintele SLIM.


Tania Purcaru

SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ