duminică, 22 martie 2009

Primarii, stăpânii şcolilor, după descentralizare

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, vrea ca toţi banii pentru şcoli să fie în portofelul primarilor şi nu al directorilor de şcoli.

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, că resursele financiare nu trebuie să ajungă la şcoli prin procesul de descentralizare, aşa cum susţin sindicaliştii. În opinia sa, acest lucru ar duce la "multiplicarea" birocraţiei. "Nu este normal ca resursele financiare să ajungă la şcoli, întrucât acestea nu au structura necesară pentru a planifica şi a cheltui banii", a spus ministrul Andronescu. Astfel, banii pentru salariile profesorilor, pentru investiţii şi reabilitări sau pentru problemele administrative vor fi cheltuiţi de primării.

Şi în ceea ce priveşte formarea Consiliilor de Administraţie ale unităţilor şcolare, ministrul Educaţiei a arătat că există mai multe formule de conducere, una dintre ele presupunând ca acestea să fie formate din o treime părinţi, o treime profesori şi o treime reprezentanţi ai autorităţilor locale.
“Dar în urma discuţiilor cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, a reieşit că aceştia doresc în Consiliile de Administraţie ale şcolilor o majoritate formată din profesori”, a explicat ministrul Ecaterina Andronescu.

Doar titularizarea va fi lăsată la nivelul şcolilor în urma descentralizării. Ministrul Educaţiei crede că acest examen la nivel naţional, după cum se desfăşoară în prezent, duce la costuri foarte mari. “E firească trimiterea titularizării la nivelul fiecărei şcoli, dar care ar putea să beneficieze de expertiza inspectoratului şcolar de care aparţine. Astfel, şi profesorul se responsabilizeză pe postul lui. În prezent sunt 68.000 de suplinitori din 258.000 de cadre didactice. Acest lucru nu dă stabilitate sistemului întrucât cel care este la catedră suplinitor nu ştie unde va preda la anul. Profesorul trebuie responsabilizat", a arătat ministrul.

Sursa Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ