joi, 23 iulie 2009

Unul dintre cei patru profesori din Maramures notati cu 10 la concursul de titularizare a fost repartizat ca... suplinitor!

ANOMALIE. Iulie 2009 - primul concurs de titularizare organizat la nivel local. In Maramures, s-a ajuns in situatia in care un cadru didactic care a obtinut nota 10 la concursul de titularizare a ajuns pe post de... suplinitor.

Situatie incredibila in Baia Mare, la Liceul de Arta. O tanara, in varsta de 25 de ani, Ileana Danci-Horoba, care a obtinut nota maxima la concursul de titularizare (in conditiile in care, la nivel de judet, s-au inregistrat nu mai putin de 44 de note de 1), a primit vestea ca nu va ocupa postul, deoarece acesta „a fost detasat in interesul invatamantului”. Denumire pompoasa se traduce prin faptul ca, un alt dascal, deja titular in alta unitate de invatamant, il va putea ocupa, daca a facut o cerere prealabila in acest sens! Este vorba de profesoara Andreea Schiopu, titularizata in acest moment la o scoala din Somcuta. Inainte de concurs, lui Danci-Horoba, un dascal de prestigiu al unitatii de invatamant i-a sugerat sa nu candideze pentru respectivul post.

Sugestia. "Am vazut pe site-ul Ministerului Educatiei ca, la Liceul de Arta din Baia Mare, s-a scos la concurs un post de dascal titular la disciplina Ceramica. M-am prezentat, desi in perioada inscrierilor domnul profesor Gheorghe Craciun, de la Liceul de Arta, mi-a spus ca nu are niciun rost sa particip, deoarece postul nu este disponibil. Mi-a sugerat sa particip pentru un alt post la Arte si ca, la anul, imi promite el!, pot sa il ocup pe acesta", relateaza Ileana Danci-Horoba. Pana anul trecut, postul de dascal de Ceramica a fost ocupat de sotia lui Gheorghe Craciun, Iudita Craciun.

Ilizionism. Tanara nu a tinut seama de sfatul profesorului Craciun si s-a inscris la concursul de titularizare. Postul insa a fost afectat de magia neagra a intereselor unor personaje, intrucat, acesta aparea si disparea din lista postata pe internet pe site-ul Ministerului Educatiei, la sectiunea posturilor vacante. Probabil cineva a facut vraji pe un "chip cioplit din lut", pentru ca postul sa fie ocupat inainte de concurs. Interventia presedintelui Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), Liviu Marian Pop, a dus la reaparitia postului in lista aferenta. Mai multe voci din sistemul educational au fost convinse ca se vor produce neregularitati in ceea ce priveste postul de ceramist de la Liceul de Arta. Cu toate acestea, Ileana a participat la cele doua probe ale concursului de titularizare.

Metodologia. Joi, 23 iulie, la ora 10,45, cand au fost programate disciplinele de arte vizuale, Ileana Danci-Horoba a fost intampinata pe holurile Colegiului National "Gheorghe Sincai", unde s-a constituit centrul de evaluare, de catre inspectorul de arte, Mariana Talca, care i-a spus ca, cu parere de rau, nu va fi titulara pe post. Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures afirma ca a luat la cunostinta despre caz, dar nu se poate face nimic.

"Exista posturi care pot fi ocupate in perioada de pretransfer sau prin detasare in interesul invatamantului. Acestea pot fi ocupate imediat de profesorii titulari de la alte unitati, daca acest lucru e mentionat in aplicatie. Deci, legea permite acest lucru. Imi pare foarte rau de aceasta persoana. Am inteles ca e foarte buna, dar nu avem ce sa facem. Asa e metodologia. Nu e un caz singular. Sunt mai multi dascali, care nu au citit fisa postului, nici nu au vazut pe ce post candideaza", a declarat inspectorul general al ISJ Maramures, Mariana Pop.

Neregula. Contactat telefonic, presedintele SLIMM, Liviu Marian Pop, a ramas surprins de aceasta miraculoasa detasare in interesul invatamantului. Potrivit metodologiei, aceste detasari se pot face doar cu acordul comisiei paritare ISJ-SLIMM. Ei bine, de data aceasta surpriza. Reprezentantii SLIMM nu au fost informati de decizia ad-hoc a Inspectoratului.

"Am inceput cercetarea acestui caz. Aceasta detasare nu a fost realizata in cadrul comisiei paritare, asa cum prevede metodologia. Nu am fost informati despre asa ceva, lucru care ne nemultumeste si, ca atare, tocmai am semnalat la Minister faptul ca aceasta detasare in interesul invatamantului nu s-a infaptuit conform procedurii. Din cate stim noi, tanara a redactat deja o contestatie, la felul cum s-a realizat repartizarea computerizata", a declarat Liviu Marian Pop. Real, insa in momentul in care a dorit sa depuna contestatia, tanara a fost abordata de catre inspectorul Mariana Talca, care i-a sugerat, e drept, inutil, sa renunte.

Situatia. Pare cel putin nedrept faptul ca un dascal care a obtinut nota 10 la titularizare si care a primit o oferta de a fi cadru didactic la Universitatea Belle Arte din Bilbao, dar a ramas in sistemul de invatamant romanesc, sa nu fie titularizata pe postul pe care l-a castigat prin concurs. In locul ei va veni un alt dascal, care, anul trecut, a obtinut doar 7,20 cand concursul se desfasura la nivel national.

Autor stire: Catalin TINEGHE


Sursa infomm.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ