sâmbătă, 25 iulie 2009

Scandal la titularizare - Comisia paritara ISJ-SLIMM a aprobat detasarea in interesul invatamantului pentru postul de ceramica de la Liceul de Arta di

INVATAMANT. Conflictul iscat intre reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures si tanara baimareanca Ileana Danci-Horoba, care a obtinut nota 10 la titularizare, dar a fost trimisa la suplinire, a agitat sistemul educational din Maramures inca o data, daca mai era necesar. Au existat mai multe voci care au acuzat modalitatea in care s-a facut detasarea in interesul invatamantului.

Raspuns de la MECI. Presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM), Liviu Marian Pop, spune ca nu a fost informat in legatura cu decizia de detasare in interesul invatamantului a Andreei Schiopu, pe postul de ceramica de la Liceul de Arta, deoarece aceasta decizie trebuie aprobata de comisia paritara ISJ-SLIMM. In urma unei cereri scrise la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), liderul de sindicat a primit un raspuns oficial, prin care se preciza ca decizia de a trece pe fisa postului "detasare in interesul invatamantului" a fost aprobata in data de 3 iunie, la ora 14.45 si a fost postata pe internet in 5 iunie. Mai mult, conform aceleasi surse din SLIMM, s-a luat o decizie in comisia paritara ISJ-SLIMM, dar Liviu Marian Pop nu s-a numarat printre membri semnatari.

Detasarea. De asemenea, inspectorul scolar general al judetului Maramures, Mariana Pop, a explicat ca vina ii apartine candidatului, care nu s-a informat asupra faptului ca postul nu mai este titularizabil. "Nu este adevarat ceea ce s-a spus, ca postul a aparut si a disparut. Detasarea in interesul invatamantului a fost aprobata in data de 3 iunie, ora 14.45. Decizia a fost aprobata in comisia paritara, conform metodologiei", a afirmta Mariana Pop. Candidatei Ileana Danci-Horoba nu-i ramane acum decat sa participe la suplinire, iar anul viitor sa isi incerce din nou norocul la un nou concurs de titularizare.

Posturi blocate. Cazul nu este singular. Anul acesta, s-au produs opt detasari in interesul invatamantului pe posturi titularizabile in Maramures. Reprezentantii SLIMM afirma ca intreg sistemul este deficitar din punctul de vedere al organizarii. Deci, problema este de procedura si ar trebui "lucrat" la ea la nivel national. "Din punctul nostru de vedere, aceste detasari in interesul invatamantului trebuiau sa se faca pe catedre/posturi care nu erau scoase la titularizare. Pe cele care sunt titularizabile, trebuiau colegii nostri sa le faca pe transfer, nu pe detasari. In acest fel, s-au incurcat intreg sistemul de miscare de personal. Practic, ramane titularul scolii, dar functioneaza in alta scoala, pentru ca in acest fel mai blocheaza un post pe care putea sa il ia un titular", explica Liviu Marian Pop.

Alte probleme. La concursul de titularizare, reprezentantii SLIMM au mai identificat un numar de probleme. In cele mai multe cazuri, vina le-a apartinut candidatilor, care au completat eronat fisele de titularizare. Spre exemplu, unii participanti au confundat sistemul de invatamant prescolar "step by step" cu gradinita cu acelasi nume, fosta nr.7 din Baia Mare. O alta confuzie a fost la disciplinele biatlon si schi biatlon sau la Taras Sevcenko din Sighetu Marmatiei, unde titularizarea s-a facut pe un alt post decat ar fi fost normal.

Sanctiuni. Potrivit liderului Liviu Marian Pop, urmeaza o analiza a modului cum s-a derulat concursul de titularizare. "Noi, ca sindicat, vom cere explicatii scrise Inspectoratului si chiar dorim sa vedem ce sanctiuni se vor aplica acelor directori de unitati scolare care au scos posturile gresit si acelor inspectori care au raspuns de mobilitatea de personal la nivelul judetului Maramures. Nu e normal ca intr-un secol al informatizarii, sa existe astfel de probleme. Si candidatii au vina. Aceea ca nu au urmarit posturile", spune presedintele SLIMM.

Vina acestor incidente apartine sistemului deficitar sub egida caruia se desfasoara concursul de titularizare in toate judetele tarii. Poate la acest aspect ar trebui sa lucreze Ministerul Educatiei.
sursa infomm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ