marți, 21 iulie 2009

Profesorul ilegal Păunescu şi garda foştilor predau la Spiru

Cap de listă: pesedistul Adrian Păunescu, uns profesor universitar în mod ilegal, întrucât senatul Universităţii „Spiru Haret” nu a mai trimis Consiliului de Atestare a Titlurilor Universitare dosarul cu activitatea ştiinţifică a fostului senator. Drept urmare, fostul senator a fost promovat fără să fi fost evaluat şi de comisiile speciale ale MECI, neavând astfel confirmarea legală. „Nu vă pot spune nimic. Nu am ce să explic. Nu eu m-am ocupat de dosar. Păi ce, eu trimit texte literare la minister? Din câte ştiu, titlul de profesor a fost publicat şi în Monitorul Oficial”, a fost răspunsul eliptic pe care ni l-a dat domnul Păunescu, punând capăt dialogului: „Mă deranjează întrebările dumneavoastră. Parcă eu aş fi liderul unei fărădelegi. Este o scârboasă fabrică de etichete ceea ce se întâmplă. Domnu’ Raul, vă rog eu, lăsaţi-mă în pace!”.

Pe lângă Adrian Păunescu, rândul profesorilor USH e îngroşat de galeria foştilor: fostul procuror general al României, Gheorghe Mocuţa, fostul şef CNSAS, Gheorghe Onişoru, Răzvan Teodorescu, fost ministru al Culturii, Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliţie, Gheorghe Uglean, fost preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie. În timp ce Corpul de Control lua la puricat dosarele USH, iar Ecaterina Andronescu era motiv de dispută politică între PSD şi preşedintele Băsescu, studenţii aşteptau răspunsul la singura întrebare care contează: trebuie sau nu să dea licenţa?
Diplomele „Spiru” rămân deocamdată valabile. Îşi dau cu părerea Geoană şi Băsescu

Cazul diplomelor emise de Universitatea „Spiru Haret” rămâne în suspensie, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, precizând că până la clarificarea situaţiei toate diplomele sunt valide. Conform şefei învăţământului, Ministerul Educaţiei (MECI) nu-şi va schimba, însă, punctul de vedere în privinţa necesităţii ca absolvenţii USH înmatriculaţi la programe de studiu ce nu au aviz legal să susţină din nou licenţa, precizând că măsurile concrete vor fi luate după ce inspectorii vor finaliza controlul pe care îl desfăşoară la sediul universităţii: „Diplomele lor rămân valabile, sunt valabile, pentru toate programele în toate formele aprobate prin lege. Toate diplomele sunt valide până la clarificarea situaţiei urmând ca printr-un act normativ să reglementăm revalidarea diplomelor”.

Declaraţiile ministrului vin după ce Corpul de Control al MECI a stabilit primele concluzii în privinţa situaţiei oglindite de registrele USH. Procedura pe care a folosit-o universitatea în încercarea de a acoperi legal zecile de mii de înmatriculări prin centrele de învăţământ la distanţă pentru care nu avea aviz legal a fost foarte simplă: candidaţii erau înscrişi fără a se preciza forma cursurilor pe care urmau să le parcurgă, figurând în evidenţe ca fiind înmatriculaţi la facultatea-mamă. Astfel s-a ajuns la situaţia ca o singură facultate să figureze ca având între trei şi şapte mii de studenţi.

Geoană o susţine pe Andronescu dar nu vrea revalidarea diplomelor

Lucrurile s-au cristalizat ieri şi în privinţa poziţiilor politice pe care şi le asumă restul actorilor pe linie de partid. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi-a exprimat întregul său sprijin pentru continuarea anchetei subliniind că „acest veritabil Caritas al diplomelor trebuie să înceteze”. Cu toate acestea, liderul social-democrat pare să fi rămas la ideea cum că diplomele celor care şi-au finalizat studiile trebuie considerate valabile, argumentul fiind că studenţii şi familiile acestora nu trebuie penalizaţi din cauza unui sistem nesancţionat prin „complicitate vinovată” a miniştrilor Educaţiei. Dacă în viziunea şefului pe linie de partid al Ecaterinei Andronescu situaţia universităţii ce şi-a umflat cifra de şcolarizare de la 29000 de studenţi în anul 2001 la 311000 de studenţi în 2009 este „complet inacceptabilă”, lucrurile sunt văzute ceva mai nuanţat de către preşedintele Traian Băsescu.

În prima sa ieşire publică de la izbucnirea scandalului „Spiru”, şeful statului a luat partea universităţilor private punând încercarea Ministerului Educaţiei de a restabili ordinea în sistem pe seama intereselor universităţilor de stat:”Este vorba despre o luptă dusă de cei care vor să diminueze învăţământul privat, pentru că pâinea şi cuţitul se află în mâna celor de la stat, iar pe de altă parte, o luptă pentru blocarea modernizării sistemului de învăţământ dusă în tandem de sindicate şi Ministerul Educaţiei. Învăţământul de stat are aceleaşi hibe ca cel privat. Ceea ce vedem este rezultatul luptei unor interese ale învăţământului de stat în detrimentul învăţământului privat”. Cu atât mai ciudată este poziţia preşedintelui cu cât şeful comisiei de Educaţie de la Cotroceni şi-a exprimat sprijinul faţă de Andronescu declarând pentru Gândul că: „Nu este vorba despre nicio divergenţă de interese între particular şi stat. Aceasta este o falsă problemă, e vorba doar de problema intrării în legalitate şi de calitatea învăţământului superior românesc”.
Sursa GANDUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ