vineri, 3 iulie 2009

Reducerea salariilor va scoate profesorii in strada


Ministerul Muncii a diminuat drastic grila de salarizare pentru personalul din invatamant, astfel ca cel mai mare salariu brut din educatie ar ajunge la suma de 3.200 de lei. Acest lucru ar insemna ca, in cazul in care noua grila sa-r aplica de maine, ar exista angajati din sistemul de invatamant ale caror salarii ar fi mai mici decat cele actuale.


“Necazul este ca aceasta reducere s-a produs doar pe segmentul de coeficienti 1-8 din grila, adica nu la toate nivelele. In forma initiala a legii profesorul cu gradul 1, in forma de varf a carierei avea un coeficient de 9,17, dupa reducerea operata de Ministerul Muncii s-a ajuns la 5,45. Nu vom fi niciodata de acord cu aceste masuri, mai ales ca timp de trei luni noi tot am negociat aceste grile. Din aceasta cauza toata federatiile din invatamant au cerut ieri demiterea ministrului muncii, Marian Sarbu si a secretarului de stat Valentin Mocanu. Acesta din urma, paradoxal, a ajuns in aceasta functie datorita acordului politica intre PSD si CNSLR Fratia”, a declarat secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si totodata presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.


Astazi FSLI va trimite si o scrisoare deschisa catre ministrul educatiei, ministrul muncii, cel de la finantie si prim-ministrului Emil Boc pentru a atrage atentia asupra incalcarii mai multor puncte din Acrodul semnat in data de 6 mai, conditie in care este posibila deschiderea conflictului de munca.


“In acest acord este cuprinsa si legea salarizarii unice, unde personalul din invatamant ar fi trebuit cuprins in primele pozitii, ori dupa reducerea operata de ministrul muncii acest lucru este departe de doleantele noastre”, a mai precizat Liviu Marian Pop (vezi VIDEO).


Profesorii sunt decisi ca in cazul in care aceste probleme nu vor fi reglementate pana in luna septembrie sa deschida conflictul de munca odata cu primul clopotel al viitorului an scolar.


Boicot la examenul de titularizare


Dupa ce au amenintat in van ca nu se vor prezenta la bacalaureat din cauza grilei de salarizare considerata o batjocura, profesorii nu se dezmint si avertizeaza cu privire la examenul de titularizare din 15 iulie, spunand ca tarifele propuse de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Invovarii nu au cum sa ii stimuleze sa ia parte la acest concurs. In aceste conditii ar putea sa apara probleme in alcatuirea comisiilor de concepere a subiectelor si a celor de evaluare.


“Noi vom aduce la cunostinta colegilor nostri tarifele propuse de minister si fiecare va fi liber sa decida pentru sine daca va participa sau nu la examenul de titularizare. Sumele sunt la fel de mici ca si cele de la bacalaureat deci este foarte posibil sa ne confruntam cu aceeasi problema – profesori insuficienti sau dascali mai putin pregatiti pusi sa corecteze lucrarile candidatilor”, a adaugat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (vezi VIDEO).


Acesta spune ca si notele mari de la probele orale ale bacalaureatului au drept una dintre cauze faptul ca multi profesori buni s-au retras din comisiile de evaluare, lasand locul suplinitorilor si dascalilor de gimnaziu care au fost pusi sa corecteze lucrari si sa asculte elevii de liceu.


Tania Purcaru
Citynews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ