luni, 6 iulie 2009

Profesorii maramureseni acuza guvernul de dezmat pe bani publici

Fara prime de vacanta, dar si fara bani de salarii pentru ultimele trei luni din acest an. Asa stau lucrurile in cazul cadrelor didactice. Desi pentru unele categorii de bugetari exista bani de prime, profesorii sunt obligati sa accepte taierea inca unui drept salarial. Asta in conditiile in care in Maramures sunt inca scoli unde nu s-au acordat integral banii de concediu.

Profesorii nu vor primi prime de vacanta, dup cum este decizia guvernantilor. Nici macar drepturile salariale castigate in instanta nu vor fi acordate, pentru ca Ordonanta 71 blocheaza punerea in aplicare a sentintelor judecatoresti. Si, totusi, daca pentru dascali nu exista bani de prime de vacanta, pentru alte categorii de bugetari exista resurse financiare, ceea ce a atras inca o data nemultumirea sindicatelor din invatamant.

”Asistam la un dezmat cu banul public in conditii de criza, lucru pe care ar trebui sa-l analizeze nu numai clasa politica, ci intreaga societate civila. Este aberant ca in anii de criza sa dam la o categorie de bugetari prime, iar in paralel sa se vina cu ordonanta 71 si sa sa nu se mai poata da venituri salariale castigate in instanta, drepturi salariale pe venituri calculate gresit”, a afirmat liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLI), Liviu Pop.

In Maramures exista in jur de 30 de unitati scolare unde s-au castigat procesele pentru acordarea primelor de vacanta, dar plata drepturilor este momentan blocata. Acum dascalii spera sa aiba castig de cauza la Curtea Constitutionala.

”Sindicatul Liber din Invatamant Maramures are in contractul colectiv de munca prevazute aceste sume, avem in jur de 30 de unitati scolare unde s-au castigat procesele cu prime de vacanta retroactiv, in unele unitati s-au acordat aceste prime. Ordonanta blocheaza punerea in aplicare a sentintelor judecatoresti executorii, SLI si FSLI au cerut Avocatului Poporului sa atace aceasta ordonanta la Curtea Constitutionala. in acest moment asteptam raspuns de la Curtea Constitutionala”, a subliniat Liviu Pop.

Nu este insa singura masura drastica luata in cazul profesorilor, pentru ca premierul Emil Boc a anuntat ca toate ministerele trebuie sa se incadreze in cheltuielile de buget care au ramas dupa rectificarea bugetara. In aceste conditii, dascalii din Maramures risca sa nu-si primeasca salariile pe ultimele trei luni din acest an, pentru ca nu mai exista resurse financiare.

”Ne-a revoltat declaratia domnului Boc. Daca a facut in cunostinta de cauza declaratia ca toate ministerele vor fi obligate sa se incadreze in cheltuielile de buget care au ramas dupa rectificarea bugetar, atunci e dramatic. In momentul de fata in Maramures nu mai avem bani de salarii pentru octombrie, noiembrie si decembrie. Tradus pe romaneste, inseamna ca la Ministerul Educatiei nu se vor mai primi bani pentru cheltuielile de salarii”, a concluzionat sindicalistul.

Acesta a mai aratat ca exista unitati scolare din judet unde nu s-au acordat integral nici banii de concediu, desi la inceputul vacantei aceste drepturi ar fi trebuit sa fie acordate. Sindicalistii au anuntat inca de pe acum ca in cazul in care lucrurile nu se vor indrepta, sunt posibile actiuni sindicale.

Autor: Camelia Tocaci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ