marți, 9 decembrie 2008

În învăţămîntul din Maramureş > Problema salariilor ar putea genera forme spontane de protest

Fie se dau salariile integral pentru luna noiembrie şi nu se plătesc dările către stat, fie se plătesc complet dările către stat, dar se dă doar circa 70% din salariile lunii noiembrie. Aceasta este dilema hamletiană care bîntuie - în prag de sărbători - învăţămîntul maramureşean. „Dacă unii îşi făceau treaba pentru care sînt plătiţi, atunci alta ar fi acum situaţia şi nu am mai sta să socotim cîţi dascăli şi-au primit integral salariul pe noiembrie, cîţi parţial şi cîţi deloc. Este cel mai mare deficit în bugetul de salarii pe care l-am întîlnit din 2004 încoace, de cînd sînt preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM). În condiţiile în care economia României duduie, este cel puţin ciudat să rămîi fără bani pentru salariile din noiembrie şi decembrie. O problemă există şi e mare, ea aparţinînd Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), acolo unde există bani pentru orice altceva decît pentru salarii. Banii sînt şi puţini, şi prost administraţi!” a declarat prof. Liviu Marian Pop, preşedintele SLÎMM.
În contextul în care nici măcar salariile existente nu sînt acoperite, discuţia despre celebra majorare a salariilor începînd cu 1 octombrie 2008 aproape că devine superfluă. Şi totuşi… „Am făcut o adresă din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLÎ) către Avocatul Poporului pe această temă. În răspunsul care ne-a parvenit, se menţiona că atîta timp cît Curtea Constituţională a admis că prevederile ordonanţei de urgenţă a Guvernului sînt neconstituţionale, o altă sesizare făcută de Avocatul Poporului către Curtea Constituţională devine inutilă. În consecinţă, FSLÎ va acţiona în instanţă autorităţile publice implicate în neaplicarea legii de mărire a salariilor dascălilor”, a mai menţionat Pop.
De altfel, preşedintele SLÎMM a avetizat, revenind la subiectul salariilor din noiembrie şi decembrie, că subiectul ar putea isca forme spontane de protest în judeţ. „Dacă personalul din învăţămîntul maramureşean nu îşi va lua banii la timp, îi vom acţiona în instanţă pe cei responsabili. Nu avem ce discuta pe această temă!”, a concluzionat liderul SLÎMM.
(RIP)
Sursa: Graiul Maramuresului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ