sâmbătă, 13 decembrie 2008

Ministerul de Finanţe lasă universităţile fără bani de salarii şi burse

Studenţii cataloghează comportamentul guvernului drept „bătaie de joc”
Banii pentru salariile profesorilor din universităţi şi bursele studenţilor din această lună se află în continuare blocaţi la Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). Practic, în lipsa celor 255 de milioane de lei pe care guvernul ar fi trebuit să-i vireze, luna aceasta, în contul învăţământului superior, rectoratele se află în situaţia de a îngheţa sumele destinate cadrelor didactice. Mai mult, în urma refuzului venit din partea executivului, atât bursele sociale cât şi cele de merit pe care studenţii ar trebui să le încaseze, săptămâna viitoare, sunt la rându-le suspendate. Conform unor surse din Ministerul Educaţiei, MEF nu ia în calcul decât varianta deblocării a 150 de milioane de lei din suma restantă care a fost amânată în urma rectificării de guvern din această vară.
Astfel, spun sursele, Ministerul de Finanţe motivează refuzul virării banilor prin faptul că universităţile au în cont 230 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri proprii. În cazul în care instituţiile de învăţământ superior vor apela, însă, la respectivele bugete suplimentare pentru a acoperii salariile şi bursele, anumite achiziţii şi investiţii ar putea fi blocate. După ce, Federaţia Sindicală „Alma Mater” şi-a exprimat, în urmă cu trei zile, îngrijorarea faţă de situaţia declanşată de guvern, studenţii condamnă, la rându-le, comportamentul executivului.
„Este o bătaie de joc şi e absurd să pierzi bani pe un capitol care nu consumă mult, cum e cel al burselor. Este foarte dureros mai ales pentru studenţii care depind de bursă socială. Nu prea avem ce face. Vom aştepta până în luna ianuarie, când vom avea un nou guvern şi dacă situaţia nu se va rezolva vom lua atitudine”, ne-a declarat Gabriel Petrea, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România. (R.F.)
Sursa : Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ