joi, 15 ianuarie 2009

Ordonanta impotriva cumulului pensie-salariu, neconsitutionala!


Curtea Constituţională a declarat, astazi, neconstituţională, ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR adminţând sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că se încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie prevăzute de legea fundamentală.

" Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exepţia, constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională, deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie", se arată în decizia CCR.


Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constituţie. Acesta prevede că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.


"În funcţie de decizia pe care o va lua Curtea Constituţională vom decide dacă vom modifica sau nu această Ordonanţă, întrucât CCR este instanţa supremă în ce priveşte constituţionalitatea unei legi. Ţin să precizez, însă, că indiferent de atacurile care vor fi îndreptate împotriva acestei Ordonanţe, noi nu vom renunţa la promovarea unei legi în acest sens în Parlament", a declarat, pe 8 ianuarie, pentru NewsIn, Marian Sârbu.


Reprezentantul Ministerului Public a susţinut, joi, la CCR, că ordonanţa ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu încalcă dreptul la muncă şi la pensie, în timp ce Guvernul nu şi-a trimis niciun reprezentant la dezbaterile Curţii, care au durat aproximativ jumătate de oră.


Reprezentantul Avocatului Poporului a susţinut joi, în faţa magistraţilor Curţii Constituţionale, că ordonanţa de urgenţă a Guvernului încalcă dreptul la muncă şi la pensie, care sunt drepturi fundamentale, prevăzute de legea fundamentală. Pledoaria reprezentantului AP s-a bazat pe motivaţia deja expusă pe site-ul instituţiei şi publicată de NewsIn.


Guvernul nu şi-a trimis reprezentant, susţinerile în apărarea controversatei OUG 230/2008 fiind comunicate în scris.


Procurorul a susţinut, în replică la cele spuse de reprezentantul Avocatului Poporului, că ordonanţa atacată nu încalcă dreptul la muncă şi la pensie. "Cumulul pensiei cu salariul este un drept pe care legiuitorul îl acordă sau nu, nu este un drept constituţional", a mai spus reprezentantul Ministerului Public, cerând magistraţilor CCR să respingă excepţie de neconstituţionalitate.


Dezbaterile privind ordonanţa, care au durat aproximativ 30 de minute, au fost "perturbate" de vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, care a solicitat magistraţilor să-l lase să susţină o cerere de intervenţie în favoarea Avocatului Poporului. Deşi judecătorii CCR au încercat să-i explice lui Bolcaş, care este şi avocat de profesie, că legislaţia privind activitatea Curţii nu permite decât cererile de intervenţie din cadrul proceselor care ajung la Curtea Constituţională prin sesizarea de către o instanţă, vicepreşedintele PRM nu s-a dat bătut. În cele din urmă, magistraţii au cedat şi i-au acordat lui Bolcaş un minut pentru a-şi susţine intervenţia în favoarea Avocatului Poporului, ceea ce ar putea crea un precedent.


În sală au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisariatului pentru Societatea Civilă, care au înaintat magistraţilor un memoriu, în care susţin excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului.


Avocatul Poporului a sesizat pe 7 ianuarie, din proprie iniţiativă, Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat. Ioan Muraru s-ar afla, potrivit PNL care a cerut sesizarea CCR, în conflict de interese, fiind la rândul său printre cei care beneficiază de ambele categorii de venituri.


Sub incidenţa ordonanţei intră şi patru judecători CCR. Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Acsinte Gaspar sunt judecătorii care primesc şi pensie, şi salariu, în condiţiile în care CCR are în total nouă judecători.


În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, susţine că interdicţia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere. "Salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, protejate de articolul 44 din Constituţie şi Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", arată Ioan Muraru, invocând articolul din Constituţie care prevede că “nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.


"Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia", mai arată Ioan Muraru în motivarea excepţiei, publicată pe site-ul instituţiei.


Guvernul susţine, însă, că OUG 230/2008 nu îngrădeşte dreptul la muncă. Executivul a trimis la Curtea Constituţională (CCR) punctul de vedere al Executivului cu privire la Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul, a declarat pe 11 ianuarie, pentru NewsIn, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.


Guvernul a formulat săptămâna trecută răspunsul la sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 230/2008, în care se argumentează că prevederile Ordonanţei de urgenţă sunt constituţionale.


Tot săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va susţine la CCR că Executivul are obligaţia să asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, dar va invoca şi o decizie anterioară a Curţii, potrivit căreia Constituţia nu împiedică interzicerea cumulării pensiei cu salariul dacă prevederea se aplică pentru toţi cetăţenii. "Noi nu îngrădim dreptul la muncă, noi doar spunem că un cetăţean pe bani publici trebuie să opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru că acest buget public nu este nesfârşit, iar guvernanţii au obligaţia să asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale", a declarat premierul Emil Boc.


El a invocat şi decizia CCR numărul 375 din 2005, potrivit căreia "nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca această măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii".


Prin ordonanţa de urgenţă publicată pe 5 ianurie, în Monitorul Oficial, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care "beneficiarul unei pensii pentru limită de vârstă realizează venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială".


În termen de 15 zile de la data publicării OUG, persoanele care cumulează în prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie să opteze pentru una dintre cele două calităţi.


Sursa: ROL.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ