duminică, 4 ianuarie 2009

Criza financiara goleste cancelariile scolilor

» Dupa amanarea majorarilor salariale ale profesorilor, din cauza crizei financiare, sistemul de invatamant primeste o noua lovitura de la Guvern: scoaterea din clase a profesorilor pensionari care cumuleaza pensia cu salariul.

» Sindicalistii din educatie sustin ca nu este corect ca elevii sa ramana fara dascali. Spre deosebire de pensionarii de lux din armata, profesorii au pensii foarte mici, iar sumele pentru continuarea activitatii didactice sunt un fel de "ajutoare sociale".

Problemele din educatie devin tot mai grave. Dupa amanarea sine die a majorarilor salariale ale profesorilor, din cauza crizei financiare, sistemul de invatamant primeste o noua lovitura de la Guvern: scoaterea din clase a profesorilor pensionari care cumuleaza pensia cu salariul. Liderii sindicatelor din invatamant se intalnesc maine cu noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru a afla care sunt planurile Cabinetului Boc in ceea ce priveste acordarea majorarilor salariale ale profesorilor, continute in Legea 221/2008.
Sindicalistii doresc si lamuriri cu privire la soarta profesorilor pensionari din scoli, ca urmare a deciziei Guvernului de a interzice cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public. In aceasta situatie sunt mii de cadre didactice, iar federatiile sindicale cred ca invatamantul va intra intr-o criza severa prin vacantarea posturilor la mijlocul anului scolar. De rezultatul discutiilor cu ministrul depinde viitorul calendar al protestelor sindicale.
"Pentru acordarea salariilor conform Legii 221 am dat in judecata Guvernul, in toate judetele, si am sesizat forurile internationale. In ceea ce priveste masura de interzicere a cumulului, ii vom spune doamnei ministru ca in fata fiecarei clase trebuie sa stea un dascal si ca, prin eliminarea pensionarilor, mai ales a invatatoarelor si a educatoarelor incadrate cu contract, nu vom mai avea dascali", ne-a declarat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. In opinia domniei sale, situatia din invatamant – unde activeaza mii de pensionari calificati, intrucat profesorii tineri refuza posturile, din cauza salariilor mici – nu se compara cu cea din armata, unde pensionarii reactivati incaseaza la cumul zeci de milioane de lei pe luna. "Nu este corect ca, plecand de la situatia din armata, unde pensionari de 40-45 de ani au primit plati compensatorii de sute de milioane de lei si acum iau salarii de zeci de milioane, sa fie lovit invatamantul.
Profesorii, pensionati pentru limita de varsta, au pensii mici, iar banii pe care ii primesc tinand in continuare ore sunt putini", mai spune Cornea. El apreciaza totusi ca dascalii pensionari incadrati deja la "plata cu ora" (circa 15% din totalul profesorilor) ar putea sa nu fie afectati de hotararea Executivului.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, sustine, la randul sau, ca masura inlaturarii dascalilor pensionari din clase va crea probleme majore, la mijlocul anului scolar, dupa ce amanarea majorarilor salariale a condus la declansarea a sute de procese impotriva Guvernului, in intreaga tara. "Invatamantul are mii de suplinitori necalificati, deoarece profesorii calificati refuza sa le ocupe, din cauza salariilor mici. Profesorii pensionari suplineau aceasta lipsa si eliminarea lor este o masura luata «pe picior».
Numai in Bucuresti vor disparea astfel sute de educatoare si de invatatoare", arata Isvoranu. Liderul sindical mai spune ca Guvernul actual creeaza criza pe care o tot invoca: "Prin astfel de masuri se creeaza criza, Guvernul arata ca actioneaza intr-o mare nebuloasa".
Pentru invatamantul superior, implicatiile eliminarii cumulului nu au fost inca estimate. "Vom vedea, in urmatoarele zile, cati profesori se afla in aceasta situatie. In orice caz, pensionarii nostri nu sunt generali de armata, iar banii pe care ii iau lucrand in continuare sunt un fel de ajutor social. Ei pot fi incadrati la plata cu ora", ne-a declarat Rasvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater".
In ceea ce priveste tergiversarea cresterilor de lefuri, Bobulescu spune ca guvernantii vor avea probleme cu universitarii. "Nu este exclus sa dam in judecata rectoratele, pentru neaplicarea legii, si acestea sa cheme ca parte in proces Ministerul Educatiei", afirma liderul sindical.

» Lege inutila
Profesorii sunt dezamagiti de faptul ca politicienii care au aprobat si au sustinut cu infocare legea majorarilor salariale cu 50% pastreaza acum, dupa "inscaunarea" la Guvern, o tacere deplina in privinta cresterii lefurilor din invatamant. "Nu vom negocia cu ei, sub nici o forma. O majorare cu 37% a salariilor (diferenta pana la 50% a fost acordata in 2008 – n.n.) ni se pare fezabila, in conditiile in care educatia va primi 6% din PIB in 2009, si nu 4%. Daca pana la alegeri se bateau cu pumnii in piept pentru noi, dupa inscaunare lucrurile s-au schimbat", arata Gheorghe Isvoranu. Atat presedintele tarii, Traian Basescu, cat si liderul PSD, Mircea Geoana, au fost avocati ai profesorilor in lupta cu Guvernul Tariceanu.
Daca Basescu arata ca "nu se poate creste calitatea actului educatiei cu profesori care vin din facultate si primesc salarii mici" ("Ce profesor vine sa-i predea copilului limba engleza cu 700 de lei?"), Geoana promitea ca legea majorarii salariale pentru cadrele didactice va fi aplicata retroactiv, chiar din prima zi a guvernarii PSD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ