luni, 5 ianuarie 2009

Noua titulatura a Ministerului Educatiei va costa zeci de milioane de lei

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si-a schimbat titulatura in Minister al Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Cadrele didactice considera aberanta aceasta noua denumire. Ecaterina Andronescu poate schimba, fara probleme juridice, personalul administrativ incomod.

Institutia guvernamentala care se ocupa cu administrarea si gestionarea invatamantului si-a schimbat din nou denumirea. Pentru urmatoarea perioada, atat timp cat la conducerea acestui sector se va afla Ecaterina Andronescu, demnitar propus din partea Partidului Social Democrat, institutia cu sediul in strada “Gen. Berthelot” se va numi Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. “Este o tampenie. Nu inteleg dupa care ratiuni s-au ghidat ca pe firma institutiei, pe langa cuvantul «cercetare», sa apara cel al «inovarii». Dupa parerea mea, este un fel de «raze de luna asupra galosilor de guma», deci din aceasta formulare nu putem intelege nimic altceva decat faptul ca se va face cercetare continua, dar fara finalitate. Probabil ca inovarea tine de alte ratiuni, pe care nu prea le intelegem. De altfel, orice schimbare de denumire institutionala este o smecherie veche de cand lumea. Noul antet al institutiei va obliga la formarea unei noi organigrame, ceea ce presupune schimbarea cu usurinta a personalului incomod. Ne facem de ras. Ar trebui ca aceasta institutiei sa se denumeasca de acum incolo pentru totdeauna Ministerul Instructiei Publice si Cercetarii”, ne-a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei “Alma Mater”. La randul sau, presedintele executiv al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, Gheorghe Radulescu, considera: “Este o aberatie. Cercetarea este inovare, iar inovarea este finalizarea unei cercetari. Prin urmare, numai din considerente de ei stiute, credem ca domeniul cercetarii se va transforma intr-unul in care actul cercetarii nu va avea nici un obiectiv, deci nici o finalitate. Dincolo de faptul ca noua titulatura nu a fost gandita cu capul, este clar ca noua conducere este pusa pe schimbari masive, astfel incat, in noua formula, niciun functionar destituit nu-si va putea revendica in justitie postul, deoarece institutia la care lucra nu mai exista”.

Zeci de milioane de lei, cheltuiala inutila
“Dupa parerea mea, in aceste timpuri, este rentabil sa ai firme de stampile si tipizate. In ultimii ani, aceste minister si-a schimbat denumirea odata cu fiecare venire de ministru, venire care nu s-a intamplat o data la patru ani, asa cum ar fi fost normal. Prin urmare, cu fiecare modificare de nume trebuie schimbate stampilele, placutele de pe fiecare fatada de scoala si universitate, diplomele si toate tipizatele. O cheltuiala inutila de zeci de milioane de lei, in conditiile in care nu sunt bani pentru salarii sau, mai exact, ne aflam in plina criza financiara. In privinta noii titulaturi, probabil ca se doreste sa devenim inovatori in stiinte ale educatiei. Mi se pare o aberatie”, ne-a precizat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar “Spiru Haret”. In completare, Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER, explica faptul ca “in opinia autorilor acestei formule cercetarea de sine statatoare fara inovare inseamna ca nu exista. Asa cred. Insa realitatea este cu totul alta. In momentul de fata, nimeni din Ministerul Educatiei nu mai are contracte valabile”. Noua titulatura a ministerului de resort a creat o reactie in lant la nivelul tuturor categoriilor de salariati din sistemul educational. Cuvantul “inovare” este definit in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ca fiind “actiunea de a inova”, adica a introduce, a adopta, a propaga o inovatie. Toate acestea se leaga sau se continua de la definitia «cercetarii» care inseamna a examina cu atentie, a observa.

Alexandru Calmacu
Sursa: Gardianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ