duminică, 11 ianuarie 2009

Andronescu promite ca salariile profesorilor universitari vor creste cu 50% in 2009


Federatia sindicala "Alma Mater" a primit promisiuni din partea ministrului Educatiei ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%, a afirmat, vineri, presedintele federatiei, Razvan Bobulesc.
A votat cu lacrimi in ochi majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, insa acum sustine ca aceasta marire este... "prea mare". E drept ca, afirmatia ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, este valabila doar pentru profesorii universitari. Majorarea salariilor profesorilor universitari cu 50% este "prea mare", a apreciat, vineri, Andronescu, in timp ce sindicatele sunt pregatite sa accepte o marire a salariilor cu aproximativ 30 de procente. Ministrul Educatiei a tinut sa sublinieze ca nu se refera la toate categoriile de profesori, ci strict la cei universitari. "Pentru profesorii universitari, nu vorbesc de toate categoriile din invatamantul superior, ci doar de aceasta categorie a profesorilor universitari, consider ca 50% e prea mult", a precizat Ecaterina Andronescu. Mai mult, ministrul Educatiei considera ca o crestere salariala de 50% este aproape imposibila in situatia actuala. "E foarte greu sa le vand pielea ursului din padure si mai intai trebuie sa asteptam legea bugetului", a spus Andronescu. Ministrul Educatiei a adaugat ca proiectul legii bugetului de stat este inca in lucru, insa ca s-a angajat "sa prinda" in buget resursele necesare cresterii salariale. Dupa ce legea bugetului va fi finalizata, "vom avea o lege se va produce si acest lucru", a dat asigurari Andronescu. In replica, Federatia "Alma Mater" ameninta ca va bloca sesiunea de examene daca majorarile de 50% nu vor fi incluse in buget. Amenintarea vine de la sindicatul profesorilor universitari care au transmis doleanta lor ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu. Sindicalistii din invatantul superior spun ca sunt de acord ca salariile sa creasca doar cu 30% de la 1 ianuarie, iar restul maririlor sa le obtina pana la sfarsitul anului. In prezent, salariul minim net pentru un profesor universitar este de 2.500 de lei, iar cel maxim, de 7.700 de lei. Cu marirea salariala de 50%, profesorul cel mai prost platit ar avea 3.700 de lei, iar cel mai bine platit, 11.500 de lei. In urma discutiilor purtate, vineri, cu ministrul Educatiei, presedintele Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a anuntat ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%. "Tinand cont ca, anul trecut, au fost aplicate majorari de peste 15% la salariile profesorilor si, implicit, ale universitarilor, asteptam sa ni se acorde si ceilalti 50% prevazuti prin lege. In conditiile in care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai putin, respectiv 33%, noi suntem dispusi sa acceptam o esalonare a majorarilor", a precizat Bobulescu. Liderul "Alma Mater" a mentionat ca salariile universitarilor sunt mult mai mici decat cele obtinute de profesorii din alte tari ale Uniunii Europene, astfel ca cererea de majorare nu este nejustificata.
Reprezentantii "Alma Mater" si ministrul Andronescu s-au intalnit, vineri, cu prilejul biroului executiv al federatiei sindicale.
Sursa: ZIUA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ