miercuri, 26 noiembrie 2008

Elevii speră ca profesorii lor să le umfle notele la teze

Elevii care susţin, anul acesta, tezele cu subiect unic şi-au făcut planuri mari. Ei speră ca profesorii din şcoală să le dea note mai mari, ca să le crească media. Singurul motiv de îngrijorare este că unii profesori ar putea să dea note mari nu pe merit, ci pe preferinţe. Acesta este primul an când tezele elevilor sunt corectate şi de un profesor din şcoală, nu doar din afara şcolii. La Colegiul German „Goethe”, din Bucureşti, ieri în jurul orei 14,00, elevii îşi socoteau mediile. Faţă de anul trecut când majoritatea au obţinut note cam slabe, acum elevii cred că vor avea rezultate mai bune. Avantajul lor: lucrarea va fi corectată, în primul rând, de profesorii din şcoală.
„E bine aşa, pentru că profesoara noastră ne recunoaşte scrisul şi ne spune înainte de afişarea notelor ce greşeli am făcut. Are un suflet aşa de bun şi cred că nu o să ne taie aşa rău. Poate ne dă o notă mai mare şi chiar dacă profesorul din afara şcolii ne va da o notă mai mică, tot avem un avantaj!”, îşi făcea calculele Matei Tudor, din clasa a VII-a. Diana Haidemak, de la clasa a VIII-a, este şi ea la fel de încântată şi crede că şi răspunsurile parţial corecte vor fi punctate. „Profesorii din afara şcolii, chiar dacă am scris corect o parte, îţi taie totul. Profesorii noştri, îţi punctează atât cât ai scris corect. Aşa poate să îmi crească media”, ne-a declarat eleva. Aceasta, ca şi alţi colegi, ne-a spus că şi teza de anul acesta a avut probleme. Chiar dacă nu erau noţiuni grele, elevii au trebuit să rezolve un exerciţiu după o lecţie care nu fusese predată în clasă. „Nu a fost greu, dar nu ni s-a predat la clasă asta!”, ne-a spus Bianca Mihalache, de la clasa a VIII-a C.
Favoriţii profesorilor vor avea note mai mari
În tabăra pesimiştilor, elevii au argumente solide pentru că ştiu din experienţă cum funcţionează sistemul. „Nu mi se pare foarte corect ca profesorii din şcoală să ne corecteze tezele. Unii copii fac meditaţii cu profesoara de germană, iar profesoara le va da note mai mari lor!”, ne-a spus convins Răzvan Nica, de la clasa a VII-a. De aceeaşi părere este şi Andrei Mariş, elev tot în clasa a VII-a. Acesta spune chiar că profesoara le iubeşte mai mult pe fete şi le va da note mai mari.
„Există profesori care au antipatii pe elevi şi îi defavorizează. Eu sunt unul dintre elevii mai puţini iubiţi de profesoară. Acesta le va favoriza la note mai mult pe fete”, ne-a spus băiatul. Despre şpaga pentru o notă mai mare, care se dă la asemenea examene, nu a vorbit nici un elev român. În schimb, Alex Ritli, elev german care a venit în România de un an, a aflat cum stau lucrurile: dai şpaga şi obţii ce vrei. „În Germania, nu avem teze, iar testele sunt mai simple. Materia pe care o fac în România în clasa a VIII-a se face în Germania în clasa a X-a sau a XI-a. Ce am observat la şcolile româneşti este că elevii dau şpagă pentru note mai mari. Şi în Germania îi dai un cadou profesoarei, dacă vrei, dar nu dai şpagă pentru note!”, ne-a declarat Alex Ritli.
Aproape 23.000 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a au susţinut, ieri, teze la limba şi literatura maternă (maghiară, germană, slovacă, sârbă şi cehă). Aceştia au avut de rezolvat varianta numărul 4. Următoarele teze sunt programată pentru data de 3 decembrie la limba şi literatura română, 11 decembrie la matematică şi pe 16 decembrie la istorie sau geografie, doar pentru elevii claselor a VIII-a.
„Ce am observat la şcolile româneşti este că elevii dau şpagă pentru note mai mari. Şi în Germania îi dai un cadou profesoarei, dacă vrei, dar nu dai şpagă pentru note!” - Alex Ritli (elev clasa a VIII-a, Colegiul German „Goethe”)
elena.larion@gandul.info
Sursa: Gandul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ