joi, 27 noiembrie 2008

Copii inghetati in indolenta

Peste 500 de copii din Sighet, batjocoriti de incompetenta institutiilor care gestioneaza fondurile de reabilitare ale unitatilor de invatamant. Pruncii din trei gradinite sighetene nu au caldura, toalete sau blocuri alimentare, desi, „pe hartie”, cladirile respective au „inghitit” peste 40 de miliarde lei vechi.

Peste 500 de copii inghetati in gradinite, contracte suspecte in valoare de aproape 40 de miliarde lei vechi, lucrari nedecontate, datorii, parinti revoltati. Pe scurt, coordonatele unui nou episod din „odiseea reabilitarilor unitatilor de invatamant” sau din telenovela „Bataie de joc, pe bani publici”.
La inceputul saptamanii trecute, parintii catorva sute de prunci din Sighetu Marmatiei s-au revoltat ca micutii lor trebuie sa inghete in gradinite, ca acestia n-au toalete sau ca nu pot lua masa, desi Guvernul pompeaza miliarde bune in reabilitarea cladirilor respective. La finele anului 2007, cu cateva zile inainte de Craciun, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures, transformat in Mos Craciun, a scos din „tolba” un contract gras, care avea ca obiect reabilitarea gradinitelor 1, 8 si 9 din Sighetu Marmatiei. SC LCL GRUP CONSTRUCT SRL urma sa primeasca o portie „consistenta” din „tortul” fondurilor reabilitarilor unitatilor de invatamant: 243.926 RON pentru Gradinita 1, 1.390.372 pentru Gradinita 8 si 2.656.080 pentru Gradinita 9. Lucrarile au inceput in mare graba, se pare ca fara avizele necesare si urmau sa fie finalizate pana la 30 iunie 2009, „cu conditia ca achizitorul (ISJ) sa aiba asigurata finantarea integrala a lucrarilor contractate”. Numai ca, in momentul achizitiei, ISJ nu avea nici macar bani de proiectare. Practic, a incheiat un contract pe datorie, contrar principiilor achizitiilor publice!
De fapt, pana acum, valoarea totala a lucrarilor platite de ISJ pe toate cele trei obiective nu „sare” de 3 miliarde lei vechi! Ori, valoarea lucrarilor efectuate „bate” spre 40 de miliarde lei vechi! Mai mult, SC LCL Grup Construct a executat, in unele cazuri, si lucrari care depasesc valoarea contractului. De exemplu, la Gradinita 1, lucrarile executate pana acum se cifreaza la peste 3 miliarde lei vechi, adica, cu vreo 600 de milioane lei vechi mai mult decat suma „prinsa” in contract.
Numai ca, desi s-a cheltuit, potrivit deconturilor, un purcoi de bani, copiii stau in adevarate santiere, care nu indeplinesc conditiile sanitare si risca sa fie inchise. Saptamana trecuta, pe un ger care ingheta si pietrele, copiii nu beneficiau de caldura. Mai mult, toate cele trei institutii de invatamant duc lipsa de toalete. In unul din cazuri, copiii nu pot manca, pentru ca blocul alimentar nu a fost finalizat.
Viceprimarul municipiului Sighetu Marmatiei a tras semnale de alarma inca din vara, numai ca cei de la ISJ au adoptat pozitia strutului. Abia dupa ce gluma s-a ingrosat, o delegatie de la inspectorat a descins, saptamana trecuta, la Sighetu Marmatiei. Viceprimarul Nemes spune ca: „cert este ca, in cele trei gradinite, s-au facut investitii, dar acestea nu au fost finalizate. La Gradinita 9, nu avem bloc alimentar si copiii nu pot servi masa acolo, desi e o gradinita cu program prelungit, sunt probleme cu toaletele, incalzirea nu a fost facuta; ca atare, functioneaza doar sobele de teracota. La Gradinita numarul 8, au fost probleme cu incalzirea, nu au incalzire deloc acolo si sunt probleme si cu toaletele. Iar la Gradinita 1, desi e realizata instalatia de incalzire, nu a fost montata centrala”.
Din cauza revoltei parintilor, Primaria Sighet a fost obligata sa intervina pentru a rezolva problema incalzirii, desi nu intra in atributiile ei, cu toate ca ISJ achizitionase deja aceste servicii, iar LCL Grup Construct le-a facturat! Saptamana trecuta, au fost montate niste panouri care asigura, provizoriu, incalzirea unitatilor de invatamant. In urma intalnirii fulger dintre reprezentantii Primariei si cei ai ISJ, s-a promis ca, pana la sfarsitul lunii, lucrurile se vor rezolva. Nemes spune ca: „Am tot purtat o corespondenta care nu a dus la niciun rezultat cu cei de la inspectorat, asa ca i-am convocat la Sighet si am stabilit ca, pana la sfarsitul lunii, constructorul sa remedieze problemele de acolo. Am primit promisiuni ca, pana la sfarsitul lunii, ei isi vor face treaba”.
In loc de explicatii pentru nesupravegherea lucrarilor, reprezentantii ISJ dau vina pe lipsa banilor. Sandu Baban, inginer, compartimentul Patrimoniu – Investitii ISJ, declara cu nonsalanta ca: „Lucrarile s-au atribuit si avem doar 500 de milioane lei vechi, desi devizul general era de 28 miliarde lei vechi”. Baban spune ca „vina” pentru umflarea devizului o poarta vechimea constructiilor, dar da asigurari ca, pana la 1 decembrie, se vor remedia toate deficientele: „Cea mai noua gradinita de acolo e din 1970. Eu am fost la Sighet si domnul viceprimar ne-a stabilit un termen. Lucrarile executate sunt de o calitate ireprosabila. Cele executate si neplatite sunt in valoare de 20 de miliarde. Sunt platite doar 3,5 miliarde, pe toate trei lucrarile. Nici proiectantul nu-i platit. Au aparut lucrari neprevazte. S-au deblocat niste bani si, pana la sfarsitul lunii, se vor finaliza toate lucrarile. Acum, sunt niste instalatii provizorii, nu e problema, dar le vom face pe cele definitive”. Vom reveni.

Ioana LUCACEL
Sursa: Gazeta de Maramures

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ