joi, 27 noiembrie 2008

Şcoli închise pentru boboci

La o şcoală din Oradea nu mai sunt locuri pentru elevii de clasa întâi care încep cursurile din anul 2009. Grija părinţilor de a-şi înscrie copiii la şcoli bune a făcut ca la Şcoala „Oltea Doamna” să nu mai fie niciun loc pentru bobocii de anul viitor.

Graba părinţilor este nejustificată, consideră un oficial al Inspectoratului Şcolar Bihor. „Părinţii fac în unele cazuri chiar şi liste pentru ca nu cumva copilul lor să nu fie primit în şcoală”, spune Violeta Taichiş, inspector de specialitate pentru învăţământul primar, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

„La noi nu se mai fac înscrieri pentru anul şcolar 2009 - 2010. Am încheiat listele chiar în această săptămână. Avem deja cinci clase a câte 20 de şcolari”, spune Mircea Mitran, directorul şcolii cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea.

Pentru a nu mai pune părinţii pe drumuri, conducerea şcolii a decis să afişeze mare şi vizibil faptul că nu se mai fac înscrieri. Astfel, părinţii care şi-au dorit ca micuţul lor să urmeze cursurile la această şcoală au două variante: să aleagă altă şcoală sau să aştepte până anul viitor.

Şcoala „Dacia” din Oradea este una la fel de căutată de părinţi. Aici însă , înscrierile pentru anul şcolar viitor încep în ianuarie 2009. „Dosarele le vom primi din 5 ianuarie 2009, dar pot să spun din experienţa anilor trecuţi că nu vor dura mai mult de două zile”, susţine Florian Hava, directorul şcolii. Anul trecut, la Şcoala Dacia, înscrierile pentru clasa I au durat o singură zi. Pentru anul şcolar 2009 - 2010 conducerea a decis înfiinţarea a şapte clase întâi.

Criteriile care contează

Nivelul de pregătire al învăţătoarei, dotarea materială a şcolii alese şi nu în ultimul rând performanţele la învăţătură ale elevilor sunt criteriile de care ţin cont părinţii când aleag o şcoală sau alta.

„Câteva sunt motivele pentru care am ales Şcoala «Oltea Doamna». În primul rând condiţiile pe care le au copiii. Apoi dotarea materială şi faptul că este aproape de casă. A contat foarte mult şi faptul că fetiţa cea mare este şi ea elevă acolo şi ştiu ce dotări şi ce învăţători sunt în şcoală”, spune Marta Şumălan, mama unui băieţel înscris deja la şcoală pentru anul viitor.

Potrivit Ministerului Educaţiei, fiecare şcoală îşi stabileşte perioada de înscrieri. Calendarul înscrierilor este în perioada ianuarie - februarie, dar se pot face până în septembrie. Au prioritate copiii care provin din familii numeroase şi mai au fraţi în şcoala respectivă şi cei care au domiciliul pe raza şcolii. Copilul înscris în clasa întâi trebuie să împlinească în 31 decembrie şase ani.

La Cluj nu s-au făcut înscrieri

La Cluj-Napoca, lucrurile nu sunt atât de dramatice. Potrivit purtătoarei de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Anca Radu, înscrierile pentru clasa I se fac abia anul viitor, din primăvară. „Există aşa-zisele rezervări neoficiale la şcolile bune, însă de obicei există loc pentru toţi”, susţine Anca Radu. Şcolile sunt obligate să înscrie, în primul rând, copiii care locuiesc în apropierea şcolii şi apoi pe ceilalţi.
Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ