marți, 14 aprilie 2009

Răzvan Bobulescu: Rezultatele întâlnirii dintre sindicate şi preşedintele Traian Băsescu sunt zero

Liderul Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a declarat, în urma întâlnirii dintre sindicatele din Educaţie şi preşedintele Traian Băsescu, că nu s-a obţinut niciun rezultat. Printre problemele care au fost dezbătute s-au numărat legea majorării salariilor dascălilor, dar şi descentralizarea în sistemul preuniversitar.
Video (2) Foto (1)
Răzvan Bobulescu: Rezultatele întâlnirii dintre sindicate şi preşedintele Traian Băsescu sunt zero Vezi Galerie Articol
Răzvan Bobulescu: Rezultatele întâlnirii dintre sindicate şi preşedintele Traian Băsescu sunt zero Vezi Galerie Articol

La întâlnirea de la Palatul Cotroceni a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Doamna ministru ar trebui să urmeze exemplul domnului Miclea, pentru că nu mai are 6% din PIB, sunt convins (...) Ar trebui să renunţe, că e păcat de expertiza sa, ca să gestioneze un sistem în condiţii de criză când totul se duce de râpă", a declarat liderul Alma Mater, Răzvan Bobulescu, la sfârşitul discuţiilor.

Bobulescu a precizat că salariile vor rămâne îngheţate în acest an. "Aşteptăm să vedem care vor fi rezultatele referendumului profesorilor, dar sincer, eu zic că nu merită o grevă, pentru care să donăm nişte bani din buzunarul nostru, ş-aşa ne iau destul", a precizat liderul Alma Mater.

Mesajul preşedintelui, de luni seară, a fost că sindicatele trebuie să înţeleagă că se trece printr-o perioadă de criză, a spus Bobulescu. "Ori asta o ştiam şi noi", a subliniat liderul.

Teodor Fârţonea, de la FEN, a declarat că întâlnirea de luni a avut rolul de a prezenta nemulţumirea sindicatelor şi de a le prezenta din punctul de vedere al preşedinţiei dificultatea în care se află faţă de problema salarizării şi anume imposibilitatea de a rezolva acum favorabil majorarea salariilor.

Traian Băsescu şi sindicatele din educaţie vor avea o nouă întâlnire după sărbătorile de Paşte, care se va concentra pe discuţii asupra unui proiect al noii legislaţii privind educaţia, la care lucrează Comisia prezidenţială condusă de Mircea Miclea.

"Datele sunt mult schimbate de anul trecut. Mă interesează să văd unde vă situaţi ca abordare în raport cu realităţile actuale", declarase preşedintele Traian Băsescu în deschiderea convorbirilor.

"De la întâlnirea precedentă aţi ridicat două probleme: agricultura şi turismul, pe care nu ni le poate lua nimeni. S-ar adăuga şi alt element: forţa de muncă calificată. În acest domeniu putem face mai multe împreună", a precizat Aurel Cornea, preşedinte FSLI, la începutul întâlnirii.

"Domnul preşedinte, sincer vă spun, mie îmi pare rău că au trecut vreo câteva zile de la cea mai mare rectificare negativă pe care a trăit-o învăţământul. Poate era mai bine dacă ne vedeam cu vreo trei zile înainte de sâmbăta asta pe care o consider neagră pentru învăţământul românesc. 6.000 de miliarde de lei vechi, mie nu mi-a venit să cred. Domnule preşedinte, din ştiinţa mea ,cea mai mare înainte de asta a mai fost una când a căzut Bancorexul şi atunci ni s-au luat 1.000 de miliarde, era Dăianu ministru de finanţe", a declarat preşedintele Alma Mater, Răzvan Bobulescu.

Bobulescu a arătat că situaţia actuală este inadmisibilă, în condiţiile în care "în jur de 300 de milioane de lei din banii Educaţiei sunt luate de la investiţiile de capital. "Facem reformă, dar numai cu oamenii? Ce facem cu infrastructura?", a spus Bobulescu. Preşedintele Alma Mater a precizat că nici nu se pune problema de măriri salariale, dar este debusolat de faptul că nu mai sunt bani pentru cercetare, în condiţiile în care dezvoltarea unei ţări depinde de învăţământ şi cercetare. "Şi când te gândeşi că invenţia care a luat locul I în lume la Inventica acum nu a fost rezultatul finanţării de al bugetul de stat", a replicat Băsescu la intervenţia lui Bobulescu.

Ministrul Educaţiei a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că profesorii ar putea primi salarii mărite abia din 2010. Totuşi, premierul Emil Boc nu a exclus varianta unor creşteri salariale şi în acest an, însă numai în cazul salariilor mici.

Săptămâna aceasta, cele patru federaţii din Educaţie vor decide dacă intră sau nu în grevă, în funcţie de rezultatele unui sondaj efectuat printre sindicalişti.

Potrivit ziarului Gardianul, profesorii strâng semnături pentru boicotarea anului şcolar, ca replică la recenta rectificare bugetară în minus pentru educaţie. Dascălii au spus că amânarea majorărilor salariale până la 1 ianuarie 2010 este neconstituţională. Dacă vor decide să protesteze, sindicaliştii vor organiza mai întâi un miting, apoi vor boicota examenele naţionale şi ar putea recurge chiar şi la greva generală.



Sursa: REALITATEA.NET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ