duminică, 12 aprilie 2009

Guvernul a tăiat drastic bugetul

Executivul a redus, ieri, bugetele tuturor ministerelor, a eliminat sporuri salariale şi a introdus noi impozite. Modificările sunt necesare pentru a atinge, la finele anului, deficitul bugetar de 4,6% din PIB convenit cu Fondul Monetar Internaţional.

În urma rectificării bugetare, Guvernul mizează pe o reducere a veniturilor de peste 18 miliarde de lei şi a cheltuielilor cu circa 6 miliarde de lei. Iniţial, bugetul prevedea venituri publice totale de 193,79 miliarde lei, adică 33,5% din Produsul Intern Brut (PIB), şi cheltuieli de 205,57 miliarde lei, respectiv 35,5% din PIB.

PIB-ul a fost revizuit în scădere, la 531 de miliarde de lei, de la 579 de miliarde de lei, luându-se astfel în calcul o contracţie a economiei cu 4%.

Ministerul Muncii este singura instituţie care a primit fonduri suplimentare, respectiv 1,3 miliarde de lei, pentru plata indemnizaţiilor de şomaj şi a pensiilor.

În rest, bugetele tuturor ministerelor au fost reduse, cele mai mari tăieri fiind la Ministerul Agriculturii, de 2 miliarde de lei, şi la Apărare, de aproape 700 de milioane de lei.

Cele mai mari reduceri au fost făcute în zona cheltuielilor de personal, care au scăzut, în total, cu 667 de milioane de lei.

Adio sporuri salariale

Guvernul a anulat unele sporuri, precum cel de 75% pentru bugetarii care gestionează împrumuturile externe, iar salariul de bază al angajaţilor care lucrează cu fonduri europene va fi majorat doar în urma unor evaluări anuale. Totodată, salariile demnitarilor au fost îngheţate.

De asemenea, Guvernul a aprobat intrarea în vigoare la 1 mai a impozitului forfetar pentru firme. Acestea vor plăti o taxă anuală cuprinsă între 2.200 de lei, dacă au venituri totale de până la 52.000 de lei, şi 43.000 lei pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.

Mai mult, nu va mai putea fi dedusă taxa pe valoarea adăugată pentru autoturismele achiziţionate pe firmă utilizate în scop personal, această facilitate rămânând valabilă doar în cazul maşinilor folosite în activităţi precum taximetria şi şcolile de şoferi sau pentru utilizarea lor în scop comercial.

Noile taxe temperează scăderea veniturilor


Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, la finalul şedinţei de ieri a Guvernului, că introducerea impozitului forfetar şi eliminarea deducerii TVA pentru unele vehicule vor aduce venituri bugetare de 1,32 miliarde de lei, din care 350 de milioane numai din impozitul forfetar.

Fără aceste surse suplimentare, veniturile ar fi scăzut cu peste 20 de miliarde de lei, susţin oficiali guvernamentali, citaţi de NewsIn.Alocările destinate investiţiilor rămân, totuşi, la nivelul a 20% din cheltuieli, iar cota unică nu va fi modificată, a declarat premierul Emil Boc.

O veste bună este creşterea, în toamnă, a pensiei minime de la 300 de lei la 350 de lei.Aceste acte normative vor fi trimise Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene. România a convenit asupra unui acord stand-by pe doi ani cu FMI pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă ridicându-se la 19,95 miliarde de euro.

„Guvernul bulibăşeală“
Sindicatele acuză Guvernul Boc de neprofesionalism şi susţin că Executivul a „bulibăşit“ întreg sistemul. „În general, Guvernul Boc a dat dovadă de neprofesionalism.

Nu cred că o ţară poate fi condusă aşa, e o bulibăşeală totală. Ba ne dau sporuri, ba ni le iau, ba ne taie salariile.

Aşa nu se mai poate!“, este de părere Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Sindicaliştii din Educaţie anunţă proteste de amploare şi speră să câştige drepturile salariale.

Măsuri anticriză


Pe de altă parte, liderii sindicatelor sunt conştienţi că aceste măsuri sunt luate din cauza crizei economice. „Am avut întâlniri cu premierul Emil Boc şi am discutat despre aceste măsuri anticriză.

Nu suntem încântaţi de ele, dar nici nu avem foarte multe opţiuni. Sperăm totuşi ca măcar salariile mici să crească, aşa cum ne-a promis prim-ministrul Boc“, a declarat Marius Petcu, preşedintele Sanitas.

Salariile cadrelor didactice au fost îngheţate


Prima rectificare bugetară din anul 2009 a însemnat pentru bugetul Educaţiei un minus de 811,9 milioane de lei din fondul de salarii plus alte sume din investiţii.

Astfel, salariile cadrelor didactice nu vor mai creşte nici cu cele 5 procente prevăzute din aprilie şi nici cu cele 50 de procente promise anul trecut.

Speranţe la măriri salariale

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că în aceste condiţii încearcă să găsească soluţii privind majorările salariale din învăţământ, însă este de părere că măririle de lefuri vor fi posibile abia din 2010, atunci când îşi va reveni economia.

“Cele 811,9 milioane de lei nu înseamnă disponibilizări sau scăderea salariilor, ci reprezintă fondul pentru indexarea de 5%, pe care sperăm să îl recuperăm în septembrie.

Este adevărat că nu se iau bani doar de la salarii, ci şi de la investiţii, dar sumele sunt mici şi se referă numai la sectoare unde pot fi înlocuite cu fonduri europene din programe de finanţare”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Pe de altă parte, sindicatele din educaţie ameninţă cu proteste de amploare, după vacanţa de Paşte. Boicotarea examenelor naţionale, a tezelor cu subiect unic sau închiderea anului şcolar sunt doar câteva metode de protest.

“Nu mai credem în vorbe şi iluzii, legea trebuia aplicată din octombrie 2008, dar acest lucru nu s-a întâmplat, astfel, că am fost puşi în situaţia de a solicita prin referendum membrilor noştri de sindicat să se pronunţe privitor la problemele din educaţie. După vacanţă vom trece la proteste”, a declarat Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Ministerele cu cele mai mari reduceri

Ministerul Reducerea de buget

Ministerul Agriculturii 2 miliarde de lei
Ministerul Apărării Naţionale 696,4 milioane de lei
Ministerul Educaţiei 676 de milioane de lei
Ministerul Adm. şi Internelor 427 de milioane de lei
Ministerul Transporturilor 203,7 milioane de lei
Ministerul Mediului 139,3 milioane de lei
Ministerul Finanţelor 95,4 milioane de lei
Ministerul Dezvoltării 87,4 milioane de lei
Ministerul Justiţiei 61,2 milioane de lei
Ministerul de Externe 47,8 milioane de lei
Sursa:Adevarul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ