luni, 6 aprilie 2009

Dascalii o asteapta pe Ecaterina Andronescu in Maramures la finalul saptamanii

Dascalii maramureseni vor sa boicoteze examenul de bacalaureat. Nu este insa singura forma de protest pe care o au in vedere profesorii, pentru ca acestia sunt decisi sa declanseze greva in ziua tezelor unice, dar si in luna iunie. De data aceasta, nu salariile mici sunt cele care ii determina pe dascali sa protesteze, ci modul in care se doreste reformarea sistemului de invatamant.

Peste 60% dintre dascalii din judetul Maramures doresc sa participe la un miting de amploare in Bucuresti, dar si sa declanseze o greva in ziua tezelor unice sau chiar sa ajunga la boicotarea examenului de bacalaureat. Toate aceste date au reiesit in urma unui referendum organizat in scolile din Maramures. Deocamdata este vorba doar de rezultate partiale, pentru ca sindicalistii nu au reusit sa centralizeze datele de la toate cele 250 de institutii de invatamant.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, a spus ca dascasii sunt in favoarea declansarii unor forme de protest. ”Datele nationale ale referendumului vor fi facute cunoscute pana in 10 aprilie. In Maramures avem 8.500 de membri de sindicat. Deocamdata este clar ca personalul din invatamant este pregatit pentru proteste. 62,72 % au spus da organizarii unui miting de amploare la Bucuresti, 62,66 % sunt in favoarea declansarii unei greve in luna iunie, iar 60,90 % sunt pentru boicotarea bacalaureatului. De asemenea, 73,71 % sunt deacord cu organizarea unei greve in ziua tezelor unice”, a precizat Liviu Pop.

Acesta a mai aratat ca profesorii sunt nemultumiti in primul rand pentru modul in care se face reforma in invatamant. In plus, reducerile de personal preconizate de reprezentantii Ministerului Educatiei ar putea ”sa puna capac” la toate si sa nu-i mai opreasca pe dascali de la a merge pana la capat cu protestele si chiar de a recurge la astfel de masuri cat mai repede.

”Suntem nemultumiti ca nu se aplica legea 221. Planurile cadru au bulversat elevii de liceu, descentralizarea vine peste noi. Daca profesorii mai aud si de reducerile de personal, lucrurile s-ar putea sa se acutizeze”, a explicat Liviu Pop.

Conform sindicalistilor conducerea Ministerului Educatiei are in vedere reducerea cu 5% a personalului din invatamant, ceea ce ar insemna ca la nivelul Maramuresului sa fie reduse peste 500 de posturi.

La finalul acestei saptamani, in judet este asteptata chiar Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, astfel incat sindicalistii sunt hotarati sa participe la o intalnire cu aceasta pentru a-i pune pe tapet inca o data toate problemele.

Autor: Camelia Tocaci
Sursa emm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ