sâmbătă, 4 aprilie 2009

Andronescu vrea un Colegiu al Profesorilor

Cadrele didactice ar putea avea o organizaţie de tipul Colegiului Medicilor, care să analizeze abaterile de etică. Experienţa arată însă că instituţia destinată judecării erorilor profesionale a devenit una de apărare a breslei.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, doreşte să înfiinţeze un Colegiu al Profesorilor, idee care ar putea fi cuprinsă în noua Lege a învăţământului. „Cum medicii îşi judecă cazurile de malpraxis, la fel putem face în sistemul nostru o structură asemănătoare Colegiului Medicilor, care să judece abaterile de la etica profesională”, a anunţat joi Ecaterina Andronescu, la conferinţa „Calitatea educaţiei din perspectiva beneficiarilor“, organizată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.
Însă reprezentanţii sindicali ai profesorilor cred că ideea este „o aberaţie”. „Aş ruga-o pe doamna ministru să-mi spună în ce spital există medici necalificaţi. Noi avem în jur de 11.000 de cadre didactice necalificate care predau elevilor, ceea ce nu se întâmplă în sistemul sanitar.
Iar pe necalificaţi nu îi poţi judeca dacă nu sunt profesori, dar nici să-i excluzi, pentru că ei intră în contact cu elevii”, spune Liviu Marian Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Profesorul crede că propunerea ministrului Educaţiei nu este o prioritate pentru învăţământ. „Mai bine ar încerca să-i motiveze în vreun fel pe tineri, să dorească să intre în sistem. Asta ar fi prioritatea numărul 1”, explică acesta.
Prima categorie profesională care şi-a făcut colegiu a fost cea a medicilor. Însă instituţia s-a dovedit în timp a fi mai mult protectoare pentru breaslă, în loc să judece drastic abaterile profesionale ale medicilor. Potrivit cifrelor oferite chiar de Colegiul Medicilor din România, în ultimii zece ani doar doi medici au fost excluşi pe viaţă din sistemul de sănătate pe motiv de malpraxis. Unul dintre ei este doctorul Naum Ciomu, care a secţionat în trei penisul unui pacient care trebuia operat la testicul.
Sursa Cotidianul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ