marți, 22 iunie 2010

Toamna sub semnul protestelor si sesizarilor la CEDO

Toamna se numara... protestele. Sindicatele anunta noi greve si mitinguri incepand din toamna acestui an, anotimp ce va fi presarat si cu plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, respectiv la Organizatia Internationala a Muncii. Acestea sunt numai cateva dintre actiunile pe care sindicatele din administratie, invatamant sau sanatate le vor face in perioada imediat urmatoare, in semn de protest fata de taierea pensiilor si a salariilor cu 25%, respectiv 15%.

Sindicalistii din educatie au in plan pichetarea Palatului Cotroceni timp de 2 ore in data de 25 iunie. Liderii Cartel Alfa vor inainta o scrisoare catre presedintele Traian Basescu tot in data de 25 iunie, in care ii vor cere in al 12-lea ceas sa renunte la implementarea acestor masuri de austeritate, desi sunt constienti ca nu se va schimba nimic, Basescu fiind decis sa taie-n carne vie. Liderii din sanatate pregatesc actiuni de protest specifice acestui segment de activitate in toamna, cu atat mai mult cu cat ei sunt afectati si de reduceri de personal prin desfiintarea unor spitale si reducerea numarului de paturi.

In momentul de fata ceea ce mai putem face este o plangere la Organizatia Internationala a Muncii. Zilele acestea are loc congresul mondial al miscarii sindicale, unde vom cere o rezolutie speciala pentru Romania. Urmeaza in 25 iunie pichetarea, intre orele 09.00-11.00, cu 4.000 de oameni in fata Palatului Cotroceni. In 24 iunie Curtea Constitutionala va decide daca cele doua legi sunt sau nu constitutionale, dupa care vom face o campanie de constientizare in randul tuturor cetatenilor, a parlamentarilor, respectiv a pensionarilor, urmand ca pana-n 31 august sa facem demersurile necesare pentru a-i actiona la Curtea Europeana a Drepturilor Omului”, a declarat, pentru citynews.ro, liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.

Presedintele SLI Maramures spune ca la 1 septembrie se va face o analiza a ceea ce s-a intamplat in perioada aceasta de vara. Din punct de vedere al sistemului de invatamant, spune Pop, singura forma de protest care mai poate fi luata in calcul este boicotarea examenului de bacalaureat.

In acest sens nu avem nimic planificat. Doar faptul ca foarte multi colegi de-ai nostri, care s-au inscris in acele comisii de bacalaureat acum 4 luni, cand nu se stiau datele legate de reducerile acestea, se vor retrage, ceea ce va duce la o scadere a calitatii actului de evaluare. Mai mult decat atat, sunt presedinti de comisii care nu mai vor sa participe, deci indirect se va face o boicotare a examenului de bac”, a punctat Liviu Marian Pop.

Liderii Cartel Alfa se vor intalni in cursul saptamanii viitoare si vor decide planul de actiuni pe care-l vor transpune-n realitate in cel mai scurt timp. Cartel Alfa are in plan si o serie de interventii la forurile europene, vazute in acest moment ca singurele institutii care mai pot schimba situatia din Romania.

Cartel Alfa nu se va resemna niciodata. Nu a murit. Nu inseamna ca daca nu a trecut motiunea noi am murit. In continuare avem un plan de masuri luate de catre toate confederatiile sindicale, relatii cu confederatia sindicala internationala, o interventie la Bruxelles, Parlamentul European. Mai mult decat atat, saptamana viitoare ne intalnim toate filialele si toti presedintii de filiale si discutam masurile luate de Cartel Alfa in mod expres. Este de exemplu data de 25 ale lunii, cand se va depune la presedintele Traian Basescu o scrisoare prin care ii cerem inca o data sa nu taie pensiile si salariile. Bineinteles ca o depunem, dar nu va avea nici un succes din partea lui Traian Basescu ca sa renunte la aceste masuri de austeritate”, a precizat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.

In momentul in care se va preda scrisoarea, spune liderul de sindicat, langa Palatul Parlamentului se vor afla vreo 4.000 de membri de sindicat. Oricum, accentul pe aceste masuri de protest va fi pus in toamna.

Nici liderii sindicatelor din administratie nu s-au resemnat in privinta masurilor de austeritate. Atata doar ca trebuie in cel mai scurt timp sa bata in cuie un nou plan al actiunilor de protest, cu accent pe toamna, la fel ca celelalte confederatii sindicale.

Nu ne-am resemnat. Avem si noi un calendar de actiuni, dar trebuie sa il stabilim pana la sfarsitul lunii. Pana nu se batem in cuie un calendar de protest impreuna cu toate confederatiile nu pot sa va spun mai multe. Stiti ca s-a sesizat Organizatia Mondiala a Muncii pe tema asta, dar se asteapta si hotararea Curtii Constitutionale. Abia dupa aceea se vor lua setul de masuri de protest”, a precizat liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, filiala Maramures, Liviu Pop.

Sindicalistii din sanatate au motive de nemultumire in plus. Reducerile salariale se vor completa cat de curand cu reduceri de personal, de spitale, respectiv de paturi. In plus, spun liderii Sanitas, s-au initiat toate demersurile legate de sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului.

In acest moment s-au initiat demersurile catre avocatul poporului si se va ataca acest set de masuri la CEDO. In urmatoarele saptamani Sanitas va face toate demersurile legale posibile pentru a contracara acest pachet legislativ. Cand vom epuiza toate aceste cai in toamna pregatim un set de masuri revendicative specifice sistemului sanitar cu tot ceea ce inseamna afectarea sistemului. Noi, din pacate, o sa avem o problematica ceva mai ampla de sustinut pentru ca fata de diminuarea salariilor avem problema desfiintarii unor spitale, desfiintarii unor paturi in aceasta perioada, deci alte masuri pe care le ia Guvernul dupa ce deja daduse ordonanta cu privire la descentralizarea spitalelor”, a concluzionat liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan.

Dragos Hojda

Sursa citynews.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ