marți, 2 iunie 2009

Profesorii ar putea avea salarii de pana la 5.400 de lei

Profesorii ar putea avea salarii de pana la 5.400 de lei Ministerul Educatiei a finalizat, luni, proiectul grilei de salarizare a angajatilor din preuniversitar si propune lefuri de la 2.100 de lei brut pentru educatorii si invatatorii debutanti, la 5.400 lei pentru profesorii cu peste 40 de ani vechime si gradul didactic I, potrivit sindicatelor.

"Am cazut de acord la salarii cuprinse intre de 3,5 ori salariul minim pe economie, la de 9,2 ori. In plus, vom stabili si acordarea unor sporuri de performanta, care se vor ridica la pana la 20% din salariu", a precizat, pentru Newsin vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

Grila de salarizare, discutata luni la Ministerul Educatiei, propune cresteri de circa 300% pentru educatorii, invatatorii si profesorii debutanti. Astfel, daca in prezent salariile debutantilor sunt de 900 de lei brut la educatori si 1.100 de lei brut la profesori, prin noua grila se ajunge la 2.100 de lei, respectiv 3.300 lei.

"Daca se pastreaza acelasi sistem de impozitare si in 2012, cand ar fi data limita pe care a promis-o guvernul pentru intrarea in vigoare a legii salarizarii unice, educatorii si invatatorii debutanti fara studii superioare de lunga durata vor primi in mana 1.400-1.500 de lei, de la 660 lei cat primesc in prezent. Cel mai mare salariu il vor avea educatorii, invatatorii si profesorii cu gradul I si maximum de vechime. Ei vor ajunge sa ia 3.800 lei in mana, fata de 2.000 cat au acum", explica vicepresedintele FSLI.

Sindicalistii sunt, insa, ingrijorati ca legea nu va putea fi aplicata in trei ani de la intrarea ei in vigoare in 2010. "Se prevad majorari semnificative si ma indoiesc ca guvernul va avea acesti bani. Educatia ar trebui sa aiba 8% din PIB pentru majorarile propuse, iar in prezent are efectiv, dupa restructurarea bugetara, circa 4%", spune Hancescu. Proiectul discutat luni va fi prezentat la sedinta comuna de marti de la Ministerul Muncii.
Sursa Romania libera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ