luni, 1 martie 2010

Dascalii risca sa ramana fara salariile pe februarie


Panica sistemul de invatamant din intreg judetul dupa ce dascalii au aflat ca ar putea ramane fara leafa pe luna februarie. Mai multe primarii nu au bani la buget pentru a achita salariile profesorilor, problemele pornind in primul rand de la faptul ca la nivel central fondurile au fost repartizati dupa ureche. Mai exat, sumele au fost impartite in mod egal pe cele patru trimestre (25%), guvernantii neluand in calcul faptul ca in trimestrul 3 educatia are nevoie de bani mai putini, angajatii din acest sistem fiind in vacanta.
“Aceasta este dovada clara ca bugetul nu se face dupa necesitatile unitatilor de invatamant ci pe genunchi dintr-un cabinet de la Bucuresti”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.
La nivelul judetului, 8 primarii au vistieria goala pentru dascalii lor, in timp ce in alte administratii exista doar un procent din suma totala, iar in Baia Mare sunt asigurate doar 45% din lefurile profesorilor.
“Pentru a se achita integral sumele necesare angajatilor din invatamant era nevoie de un buget total de 37% pe acest prim trimestru. Ne lipsesc astfel cele 12 procente. Partea tragica e ca anul acesta nu exista nici temeiul legal pentru a transfera aceste sume din alte trimestre in functie de necesitati. Doar in Baia Mare ar mai fi nevoie de circa 50 de miliarde de lei vechi”, a adaugat Liviu Pop.

Liderul sindicat a precizat si faptul ca nemultumirile profesorilor din Maramures vor ajunge pe masa Ministerului Educatiei dar si pe cea a Ministerului de Finante. "Sper sa se rezolve aceste neajunsuri cat de repede si sa nu se ajunga la proteste de strada", a adaugat Liviu Pop.
Sursa citynews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ