Ministrii nominalizati in guvernul Boc au trecut prin comisiile parlamentare, prilej pentru a afla in ce masura poate noul Executiv sa indeplineasca asteptarile categoriilor sociale mai putin favorizate.
Vasile Blaga, nominalizat de PDL pentru functia de ministru al dezvoltarii regionale si locuintei, a declarat in cadrul audierilor din comisiile parlamentare ca Guvernul ar trebui sa suporte 50% din costurile pentru reabilitarea termica a cladirilor. In opinia lui Blaga, restul ar urma sa se imparta intre administratia publica si asociatiile de locatari. "Noi ne propunem sa nu mai mergem in cota de o treime Guvernul, o treime administratia publica, o treime asociatiile, ci 50% Guvernul, urmand sa mobilizam si administratiile publice locale astfel incat sa ramana cat mai putin in sarcina asociatiilor de proprietari. Bugetul statului va castiga chiar pe termen scurt, a spus ministrul propus de PD-L pentru dezvoltarea regionala si locuinte. Ne propunem finalizarea si adoptarea conceptului strategic de dezvoltare teritoriala a Romaniei 2030, obligatorie, si ma bucur ca in ceea ce priveste modificarea legislatiei in acest moment sunt in dezbatere publica la minister cinci proiecte de legi privind locuinta, a mai spus Vasile Balaga.
Vom sti daca pensiile cresc sau nu pana la sfarsitul anului
Noul guvern va sti pana la sfarsitul acestui an daca poate creste punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut din 1 ianuarie, a declarat Marian Sarbu, propus de PSD pentru Ministerul Muncii, care a admis si ca nu este sigur daca indemnizatiile mamelor vor creste din ianuarie. Guvernul Boc a stabilit etapizarea masurilor de protectie sociala ce trebuie luate si lucreaza la programul ce vizeaza asistenta sociala. Dupa validarea sa de catre Comisiile pentru munca si egalitate de sanse, Sarbu a spus ca finantarea sistemului de pensii si de asistenta sociala va fi principala sa provocare. Din 2010, pensiile ar putea fi indexate trimestrial in raport cu inflatia, pentru a pastra puterea de cumparare a pensionarilor, iar in functie de evolutia economica, masura ar putea fi aplicata inca din a doua jumatate a lui 2009, a mentionat ministrul desemnat. Sarbu a explicat si motivul pentru care a fost amanata majorarea pensiilor pentru grupele I si II pentru luna octombrie 2009, recunoscand ca nu ar fi fost timp pentru verificarea dosarelor. Marian Sarbu si-a propus ca, in urmatorii patru ani, sa reduca numarul angajatilor din economia gri "de la 50%, cat este in prezent, la 25% prin cresterea salariului minim pe economie si prin intensificarea controalelor efectuate de Inspectia muncii. "In acest moment jumatate din angajati lucreaza la gri, fiind platiti cu salariul minim pe economie, plus diferenta de bani, a spus Sarbu, in fata comisiilor. Marian Sarbu a mai spus ca va propune in sedinta de guvern elaborarea unei legi pentru stimularea angajarii persoanelor tinere, care sa prevada taxe zero pentru primul an de activitate a persoanelor incadrate in munca.
Ecaterina Andronescu propune modificari pentru Bac
Ministrul nominalizat pentru Educatie, Ecaterina Andronescu, a afirmat, sambata, la audierea in fata comisiilor reunite ale parlamentului, ca sunt necesare modificari in privinta examenului de bacalaureat si ca tezele unice nu i se par potrivite pentru admiterea in liceu. In termeni generali, Andronescu a spus ca va milita pentru o educatie care sa puna accentul mai mult pe competente, si nu pe acumularea de informatii. Altfel spus, elevii si studentii sa nu invete, de cele mai multe ori mecanic, informatii care nu le vor fi necesare in domeniul pe care intentioneaza sa il aprofundeze. Andronescu a mai afirmat ca salarizarea nediferentiata nu este, in opinia sa, o metoda de a motiva cadrele didactice. "Stabilirea unor criterii de performanta si de salarizare diferentiata reprezinta puncte foarte importante in cresterea calitatii in sistemul de invatamant, a precizat ea. In acelasi timp, ministrul nominalizat de PSD a reafirmat faptul ca Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, care a starnit un imens scandal inainte de alegeri, trebuie aplicata. "Avem o lege pe care avem obligatia sa o aplicam. Asteptam cu deosebit interes intocmirea bugetului si promovarea lui in Parlament. Trebuie sa se asigure ceea ce legea da educatiei, si anume finantarea cu cele 6 procente din Produsul Intern Brut, a spus Ecaterina Andronescu, dupa ce, sambata, afirmase ca nu stie daca vor fi fonduri suficiente pentru marirea salariilor cu 50%.
Sursa REALITATEA TV