duminică, 25 ianuarie 2009

Lefurile din educatie si sanatate ar putea fi majorate cu 33% si respectiv 7%


Salariile mici din învatamânt ar putea creste în acest an cu 33%, în doua transe, în aprilie si octombrie, iar salariile cadrelor medicale cu cel mult 7%, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale. În ceea ce priveste fondurile alocate Ministerului Educatiei, Guvernul mizeaza pe un buget mai mic de 6% din PIB. “În conditiile în care anul trecut nu au cheltuit decât 3,6-3,7% din PIB, nu putem sa blocam acesti bani pentru educatie”, au afirmat reprezentantii Guvernului. Cresterea cu 50%, solicitata de profesorii universitari este exclusa. “Profesorii universitari au salarii mai mari decât un general, iar din cele 4-5 norme pe care le au pe la diferite facultati câstiga mai mult ca un profesor de la o universitate renumita din Franta. Nu se pune problema sa le majoram salariile cu 50%”, spun sursele citate. Majorarile de pâna la 20% solicitate de sindicatele din sistemul sanitar nu au fost acceptate de cabinetul Boc. “Ministerul Sanatatii trebuie sa taie din cheltuielile salariale, astfel încât cresterea sa nu depaseasca 7%”, au adaugat sursele citate.
Sursa Gardianul

joi, 15 ianuarie 2009

Ordonanta impotriva cumulului pensie-salariu, neconsitutionala!


Curtea Constituţională a declarat, astazi, neconstituţională, ordonanţa prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, CCR adminţând sesizarea Avocatului Poporului, pe motiv că se încalcă dreptul la muncă şi dreptul la pensie prevăzute de legea fundamentală.

" Cu majoritate de voturi, Curtea a admis exepţia, constatând că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului este neconstituţională, deoarece afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie", se arată în decizia CCR.


Potrivit deciziei, OUG contravine articolului 115 alineatul 6 din Constituţie. Acesta prevede că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.


"În funcţie de decizia pe care o va lua Curtea Constituţională vom decide dacă vom modifica sau nu această Ordonanţă, întrucât CCR este instanţa supremă în ce priveşte constituţionalitatea unei legi. Ţin să precizez, însă, că indiferent de atacurile care vor fi îndreptate împotriva acestei Ordonanţe, noi nu vom renunţa la promovarea unei legi în acest sens în Parlament", a declarat, pe 8 ianuarie, pentru NewsIn, Marian Sârbu.


Reprezentantul Ministerului Public a susţinut, joi, la CCR, că ordonanţa ce interzice cumulul pensiei cu salariul nu încalcă dreptul la muncă şi la pensie, în timp ce Guvernul nu şi-a trimis niciun reprezentant la dezbaterile Curţii, care au durat aproximativ jumătate de oră.


Reprezentantul Avocatului Poporului a susţinut joi, în faţa magistraţilor Curţii Constituţionale, că ordonanţa de urgenţă a Guvernului încalcă dreptul la muncă şi la pensie, care sunt drepturi fundamentale, prevăzute de legea fundamentală. Pledoaria reprezentantului AP s-a bazat pe motivaţia deja expusă pe site-ul instituţiei şi publicată de NewsIn.


Guvernul nu şi-a trimis reprezentant, susţinerile în apărarea controversatei OUG 230/2008 fiind comunicate în scris.


Procurorul a susţinut, în replică la cele spuse de reprezentantul Avocatului Poporului, că ordonanţa atacată nu încalcă dreptul la muncă şi la pensie. "Cumulul pensiei cu salariul este un drept pe care legiuitorul îl acordă sau nu, nu este un drept constituţional", a mai spus reprezentantul Ministerului Public, cerând magistraţilor CCR să respingă excepţie de neconstituţionalitate.


Dezbaterile privind ordonanţa, care au durat aproximativ 30 de minute, au fost "perturbate" de vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, care a solicitat magistraţilor să-l lase să susţină o cerere de intervenţie în favoarea Avocatului Poporului. Deşi judecătorii CCR au încercat să-i explice lui Bolcaş, care este şi avocat de profesie, că legislaţia privind activitatea Curţii nu permite decât cererile de intervenţie din cadrul proceselor care ajung la Curtea Constituţională prin sesizarea de către o instanţă, vicepreşedintele PRM nu s-a dat bătut. În cele din urmă, magistraţii au cedat şi i-au acordat lui Bolcaş un minut pentru a-şi susţine intervenţia în favoarea Avocatului Poporului, ceea ce ar putea crea un precedent.


În sală au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Comisariatului pentru Societatea Civilă, care au înaintat magistraţilor un memoriu, în care susţin excepţia de neconstituţionalitate invocată de Avocatul Poporului.


Avocatul Poporului a sesizat pe 7 ianuarie, din proprie iniţiativă, Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa ce interzice cumului pensiei cu salariul primit de la stat. Ioan Muraru s-ar afla, potrivit PNL care a cerut sesizarea CCR, în conflict de interese, fiind la rândul său printre cei care beneficiază de ambele categorii de venituri.


Sub incidenţa ordonanţei intră şi patru judecători CCR. Aspazia Cojocaru, Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Acsinte Gaspar sunt judecătorii care primesc şi pensie, şi salariu, în condiţiile în care CCR are în total nouă judecători.


În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, susţine că interdicţia de a cumula pensia cu salariul ar echivala practic cu o expropriere. "Salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, protejate de articolul 44 din Constituţie şi Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", arată Ioan Muraru, invocând articolul din Constituţie care prevede că “nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire”.


"Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia", mai arată Ioan Muraru în motivarea excepţiei, publicată pe site-ul instituţiei.


Guvernul susţine, însă, că OUG 230/2008 nu îngrădeşte dreptul la muncă. Executivul a trimis la Curtea Constituţională (CCR) punctul de vedere al Executivului cu privire la Ordonanţa de Urgenţă prin care a fost interzis cumulul pensiei cu salariul, a declarat pe 11 ianuarie, pentru NewsIn, secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu.


Guvernul a formulat săptămâna trecută răspunsul la sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 230/2008, în care se argumentează că prevederile Ordonanţei de urgenţă sunt constituţionale.


Tot săptămâna trecută, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va susţine la CCR că Executivul are obligaţia să asigure resurse financiare bugetare pentru toate categoriile, dar va invoca şi o decizie anterioară a Curţii, potrivit căreia Constituţia nu împiedică interzicerea cumulării pensiei cu salariul dacă prevederea se aplică pentru toţi cetăţenii. "Noi nu îngrădim dreptul la muncă, noi doar spunem că un cetăţean pe bani publici trebuie să opteze fie pentru salariu, fie pentru pensie, pentru că acest buget public nu este nesfârşit, iar guvernanţii au obligaţia să asigura resurse financiare pentru toate categoriile sociale", a declarat premierul Emil Boc.


El a invocat şi decizia CCR numărul 375 din 2005, potrivit căreia "nicio dispoziţie constituţională nu împiedică legiuitorul să suprime cumulul pensiei cu salariul, cu condiţia ca această măsură să se aplice în mod egal pentru toţi cetăţenii".


Prin ordonanţa de urgenţă publicată pe 5 ianurie, în Monitorul Oficial, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care "beneficiarul unei pensii pentru limită de vârstă realizează venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială".


În termen de 15 zile de la data publicării OUG, persoanele care cumulează în prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie să opteze pentru una dintre cele două calităţi.


Sursa: ROL.ro

Elevul de la liceul 12 a fost atacat cu sabia pentru un plover

n pulover, acesta a fost motivul pentru care doi tineri au intrat miercuri cu o sabie într-un liceu şi au tăiat un elev. Atacatorii erau şi ei şcolari şi au fost exmatriculaţi. Mai întâi însă au fost audiaţi toată noapte de poliţie. Audierile au durat mult, însă şi acuzaţiile sunt grave: lovire, violenţă, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice şi port ilegal de armă albă. Tineri riscă până la 5 ani de închisoare. Totul, dintr-o ceartă absurdă, între doi copii de clasa a 12-a. Cei doi s-au dus mai întâi la ore. Elevul ameninţat se pare că se aştepta la o răzbunare. A sunat la 112, şi avea dreptate. Între timp, cel cu care se certase şi-a chemat un prieten dintr-a 11-a şi alţi doi din afara liceului. Tinerii au venit cu maşina, şi doar unul a intrat în şcoală. Fără probleme, şi fără să-l legitimeze cineva, deşi la poartă exista un paznic. Cei trei au intrat în timpul orei de religie să-şi scoată victima cu forţa din clasă. Nu au reuşit aşa că au amânat momentul răzbunării. Pe hol, au început să ameninţe, cu sabia. Unul dintre agresori, elevul din clasa a 11-a, a scos-o de sub haină. Un coleg a sărit în ajutorul băiatului ameninţat. În busculadă, însă, a fost rănit. Din fericire, superficial. Anul trecut, şcoala 12 a avut contract cu firma BGS, contract care a fost însă reziliat, fără motive clare, de primărie. La începutul anului, paza liceului şi a altor trei a fost preluată de firma SPG. De când cu incidentul, autorităţile au descoperit că există violenţă în şcoli. Doi dintre cei patru agresori de la liceul 12 sunt cercetaţi în stare de libertate, iar ceilalţi doi sunt căutaţi în continuare de poliţie. Urmările conflictului de la Liceul Industrial numărul 12 din Capitală, nu s-au lăsat aşteptate. Doi dintre elevii implicaţi în incident şi colegi cu persoana agresată au fost exmatriculaţi, joi, iar un altul a fost sancţionat cu nota şase la purtare, după ce a fost convocat Consiliul Profesoral.

După analiza cauzelor şi a gradului de implicare liceenilor, Consiliul Profesoral a stabilit pentru unul dintre elevii care a participat la agresiune exmatricularea din toate unităţile de învătământ, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de timp.

Un alt elev care a participat la agresiune va fi exmatriculat fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învătământ. De asemenea, un al treilea elev care a fost implicat în conflict a primit nota 6 la purtare.

Consiliul Profesoral va analiza şi dacă paznicul şcolii şi profesorul de serviciu şi-au respectat îndatoririle. În acelaşi timp, conducerea liceului a solicitat rezilierea contractului cu firma care asigură paza în unitatea de învăţământ.

Un elev de 16 ani de la Liceul Industrial 12 din Bucureşti a fost atacat, miercuri, cu o sabie în incinta unităţii de învăţământ, în timpul orei de religie, de către trei agresori, doi din dintre aceştia fiind elevi la acelaşi liceu. Elevul de 16 ani a suferit leziuni la bărbie.

Profesorii de la liceu nu au chemat ambulanţa, elevul primind îngrijiri în cabinetul medical al uniutăţii de învăţământ. Mai multe echipaje de poliţie s-au deplasat la faţa locului. Incidentul s-a petrecut în faţa camerelor de filmat ale liceului.

Sursa: Antena 3

miercuri, 14 ianuarie 2009

Criteriile de salarizare a profesorilor dupa performante se coc la foc automat

Autor: Ioana POPA
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a anuntat ca intentioneaza sa introduca plata diferentiata dupa munca depusa chiar din semestrul al doilea. Ce criterii au propus profesorii ieseni? Care sint temerile acestora? Cum se va putea realiza o evaluare obiectiva, atit pentru un dascal de la "Racovita" sau National, cit si pentru unul de la Cioca Boca?
Semestrul al doilea al anului scolar 2008-2009 va incepe cu un nou experiment. Cel putin asa anunta Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) care se angajeaza ca intr-o singura luna sa realizeze criteriile pentru salarizarea profesorilor in functie de performanta la catedra. Cu alte cuvinte, profesori cu aceeasi vechime si grad didactic vor avea salarii diferite in functie de munca pe care o depun. Profesorii ieseni sint de acord cu principiul, dar privesc cu scepticism aplicarea lui, din mai multe motive: nu exista standarde nationale de notare, iar conditiile de studiu difera mult de la o scoala la alta. De asemenea, profesorii ieseni condamna subiectivismul care ar putea interveni in evaluarea lor, mai ales din partea parintilor si a elevilor, daca se va merge la capat cu aceasta idee, dar si din partea directorilor care ar putea inclina in favoarea anumitor dascali. In acest context, multe dintre cadrele didactice iesene considera ca stabilirea unor criterii obiective si masurabile a performantei scolare este necesara, dar greu realizabila. Cu atit mai mult, intr-un timp atit de scurt.
"Ce inseamna performanta?" Cum poate fi definit termenul? Aceasta este intrebarea care sta pe buzele celor mai multi dintre dascali. Trebuie facuta o distinctie clara intre "performanta" si "progres scolar". "Performanta se poate realiza atunci cind exista clase foarte bune, cu elevi interesati si dotati. Aici rezultate precum cele de la concursurile scolare nationale si internationale sint usor de obtinut. Apoi, trebuie sa vorbim despre progres scolar. La fel de onoranta este si activitatea unui dascal care reuseste sa ridice nivelul clasei sau al unui elev de la nota 3-4, la 7, de exemplu. Si acesti profesori au dreptul sa fie recompensati suplimentar", este de parere sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.
Plecind de la aceasta premisa, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi considera ca trebuie stabilite o serie de standarde pentru profesia didactica, specifice fiecarei categorii de profesori, precum si o serie de standarde de evaluare la nivel national pentru elevi.
Directorii sint vazuti ca o sperietoare
Profesorii ieseni sint de parere ca marja de diferentiere in functie de performanta nu ar trebui sa fie foarte mare - ci de cel mult 15 procente, iar restul de peste 80% din remuneratie sa fie salariul de drept, punctul de plecare.
"Salarizarea diferentiata ar trebui sa se refere la indeplinirea efectiva a sarcinilor din fisa postului, pentru ca sint scoli in care activitatea interdisciplinara e greu de realizat, iar parteneriatele la fel", sint de parere profesorii de matematica din consiliul consultativ al disciplinei pe judetul Iasi.
Odata cu aceste evaluari, rolul directorului si al consiliului de administratie al scolii va creste. Profesorii se tem de subiectivismul conducerii si chiar al evaluatorilor externi, dar sustin ca o astfel de aplecare asupra activitatii lor trebuie facuta neaparat de specialisti in educatie, care au participat in prealabil la cursuri de formare.
"Este nedrept sa se creada ca directorii ar putea dezavantaja sau favoriza profesorii. Directorii nu isi pot permite sa faca asta, intrucit daca ar favoriza profesorii slabi la evaluare, scoala ar fi afectata, ar ramine fara elevi", crede Gheorghe Ilie, directorul Colegiului "Negruzzi".
Profesorii se tem ca parintii i-ar putea santaja: nota mare contra calificativ bun
Parerile cu privire la implicarea elevilor si parintilor in evaluarea profesorilor este impartita. Multi dintre profesorii ieseni considera ca rolul beneficiarilor de educatie trebuie sa fie mai curind consultativ, decit decizional. "Exista o diferenta de virsta, perceptie, obiectivitate cind vorbim de evaluari realizate de elevi. In schimb, intocmirea unor fise de comentarii si impresii din partea parintilor si elevilor sint binevenite si trebuie luate in calcul de sefii de catedra ori de directorii de scoala", este de parere sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.
Ingrijorarea profesorilor vine din presiunea pe care elevii si parintii o pun asupra profesorilor din dorinta obtinerii unor note cit mai mari. "Elevii si parintii acestora ar putea profita de puterea cu care ar fi investiti pentru a conditiona notarea la clasa de calificativul care urmeaza a fi acordat profesorilor", se arata in documentul inaintat de consiliul consultativ al profesorilor de limba engleza.
Parerile sint impartite. Sint insa si opinii contrare. Directorul Colegiului "Negruzzi" considera ca rolul parintilor in evaluarea profesorilor ar fi relevant. "In general, parintii apreciaza corect, iar ei isi doresc cei mai buni profesori pentru copiii lor", crede Gheorghe Ilie.
Alti profesori considera ca doar parintii informati si implicati in viata scolii ar putea avea un cuvint important de spus in ceea ce priveste prestatia cadrelor didactice. "Elevii si parintii elevilor vor evalua activitatea cadrelor didactice pe baza unor instrumente de evaluare elaborate de specialisti. Prin intermediul unor norme, se va stabili nivelul de virsta de la care elevii pot fi implicati in evaluarea cadrelor didactice. Suportul formativ si informativ va fi asigurat de intilniri de lucru, ateliere si lectorate", propun dascalii de la Colegiul National.
Un prim pas ar fi ca media de absolvire sa nu mai fie criteriu de admitere in liceu
Realitatea este ca in prezent elevii alearga dupa note, pentru ca acestea sint importante atit la admiterea la liceu, cit si la facultate. Astfel, un simplu 8 sau 9 poate fi o adevarata tragedie pentru un elev. Iar problema este ca pentru nota 9, de exemplu, elevii din scoli sau chiar clase diferite, ori de la discipline diferite au competente dintre cele mai variate.
De aceea, "in vederea reusitei evaluarii cadrelor didactice este necesara o evaluare obiectiva a copiilor/elevilor, prin eliminarea mediei ca criteriu de admitere in clasa a IX-a si in invatamintul superior", se mai arata in documentul transmis de Inspectoratul scolar, Ministerului Educatiei, la sfirsitul anului trecut.
In plus, diferentele dintre scoli pot fi atenuate cu o serie de coeficienti de corectie. "Propun sa fie stabiliti coeficienti de corectie in functie de tipul de scoala, zonele din care provin elevii, contextul social, care atrag dupa sine interesul sau dezinteresul elevilor si parintilor pentru scoala. Asta inseamna ca trebuie facuta o grupare a institutiilor de invatamint si o incadrare a lor pe categorii", este de parere Iuliana Tugui, directoarea Grupului Scolar Economic de Turism.
Sint discipline la care e greu de masurat progresul scolar
Consultati de Ministerul Educatiei cu privire la criteriile de evaluare a performantelor, directorii de scoli si licee din Iasi atrag atentia ca notele si ideea aplicarii unor teste initiale si finale (de inceput si sfirsit de ani de studiu) elevilor care sa masoare progresul scolar are particularitatile ei in functie de tipul de invatamint, precum si de disciplina.
"La Sport, educatie muzicala ori religie este greu de masurat un progres. Un elev poate avea sau nu inclinatie spre aceste discipline. La educatie fizica, de pilda, sint multi elevi care nu reusesc sa atinga nici macar baremul minim pentru o nota mare", a declarat Gheorghe Ilie, directorul Colegiului "Costache Negruzzi".
Pe de alta parte, masurarea progresului scolar exprimat prin calificative nu este concludenta deoarece un calificativ acopera o arie ce cuprinde mai multe note. "De exemplu, calificativul B, reprezinta note de la 7 la 9. In consecinta se poate inregistra progres scolar in cadrul aceluiasi calificativ", atrag atentia reprezentantii consiliului consultativ de la invatamint primar.
Numarul foarte mare de discipline de la invatamintul tehnic, multe dintre ele cu durata de un singur an "nu justifica evaluarea de la inceputul anului. Se poate stabili progresul scolar prin evaluari nationale initiale si finale doar la discipline de cultura generala", sint de parere profesorii de discipline tehnice membrii in consiliul disciplinei.
Educatorii vor salarii in functie de numarul de copii din grupa
Dascalii din invatamintul prescolar considera ca ar trebui platiti si in functie de numarul de copii din grupa, in timp ce profesorii din invatamintul special pun accentul si pe importanta integrarii elevului in scoala si societate.
Nu mai putin de 30 de unitati de invatamint si grupuri de profesori din consilii consultative pe discipline au trimis in luna noiembrie punctul lor de vedere cu privire la primele idei la sistemul de salarizare in functie de performanta. Pe baza acestor propuneri si constatari, Inspectoratul scolar Judetean a formulat un punct de vedere pe care l-a inaintat Ministerului Educatiei.
MECI a precizat in urma cu doua zile ca vor fi create echipe care sa realizeze criterii de evaluare a performantelor profesorilor, incepind ca din semestrul al doilea al acestui an scolar sa fie aplicate experimental. Criteriile vor fi folosite pentru evaluare odata cu anul scolar 2009-2010.Si daca profesorii tot urmeaza sa fie evaluati, dascalii ieseni propun stabilirea unei grile de instrumente de evaluare pentru toate categoriile de bugetari. Asta pentru a evita o noua posibila discriminare.
In evaluarea profesorilor se va tine cont de evolutia fiecarui elev in parte
Evaluarea profesorilor va fi deopotriva una calitativa si cantitativa. Criteriile trebuie sa vizeze realizarea procesului didactic, a celui educational dar si preocuparea dascalului pentru formarea continua. Se va urmari parcurgerea ritmica a materiei, dovedirea creativitatii in aplicarea metodelor moderne de invatare, evaluarea consecventa a elevului si aplicarea de masuri de reglare, adica axarea pe evolutia fiecarui elev in parte. Relatia cu familiile elevilor, realizarea de activitati extracurriculare reprezinta o alta categorii de activitati in care profesorii trebuie sa se implice.
La punctaj va conta de asemenea daca dascalul respectiv are atributii si sarcini sporite in scoala, participa la consilii de administratie sau face parte din comisii de la nivelul unitatii de invatamint. Nu in ultimul rind, preocuparea pentru cursuri de specialitate si pentru devenirea profesionala vor fi de asemenea punctate. Acestea sint doar citeva dintre propunerile de criterii gindite la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean.
Salarizarea in functie de performanta la clasa este unul dintre punctele Strategiei Nationale pentru Educatie. In forma sa initiala asa cum a fost conceputa de fostul ministru al educatiei Mircea Miclea cuprinde 5 niveluri de performanta.
Autoevaluarea si evaluarea din partea altor trei cadre didactice, unul ales de profesorul evaluat si ceilalti doi, de conducerea scolii, notele elevilor la testele initiale si finale, precum si parerea parintilor din consiliul de administratie sint citeva dintre principiile concrete dupa care ar putea fi realizata salarizarea dascalilor. Modalitatea finala de evaluare va fi cunoscuta in aproximativ o luna, potrivit promisiunilor ministrului Ecaterina Andronescu.
Sursa: Ziarul de Iasi

Profesorii refuza sa mai corecteze tezele pe indemnizatii mici

Profesorii reclama ca informaticienii sunt platiti aproape la fel ca si cadrele didactice care gestioneaza organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic. Ministerul Educatiei sustine contrariul. Sindicatele din invatamant doresc modificarea metodologiei si reanalizarea indemnizatiilor. Parintii sunt pentru eliminarea tezelor si revenirea la examene pentru admiterea in liceu.Organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic, cu valoare de examen pentru admiterea in clasa a IX-a de liceu, creeaza nemultumiri in randul cadrelor didactice, a sindicatelor si a asociatiilor de parinti. Profesorii, care au facut parte din comisiile de examen pentru tezele sustinute in acest semestru din actualul an scolar, reclama pe site-ul Ministerului Educatiei ca un informatician primeste 1,4 lei pentru fiecare nume de candidat inregistrat pe internet, el reusind ca, la sfarsitul perioadei de evaluare, “dupa o munca efectiva de doua-trei ore”, asa cum se precizeaza in document, el sa incaseze in total 120 de lei, la o inregistrare medie de 800-850 de nume. “Am fost membru in comisie si am stat 6 zile non-stop, de dimineata si pana seara, timp pentru care voi primi doar 170 de lei. Responsabilitatile noastre sunt foarte clare. Potrivit metodologiei, membrii comisiei au raspunderea sa desigileze tezele, sa incheie mediile, sa sorteze lucrarile pe fiecare scoala, sa dicteze informaticianului fiecare teza, sa verifice dupa printuri inca odata notele din lucrari”, se mentioneaza in adresa transmisa electronic Ministerului Educatiei si semnata de un grup de profesori din Bucuresti. “Aceasta problema trebuie prezentata prin intermediul sindicatelor care, la randul lor, trebuie sa informeze ministerul. Prin comisia de dialog social se poate analiza aceasta situatie si abia dupa aceea se va lua o decizie oficiala. Reclamatia privind perioada de munca efectuata de un informatician este injusta, deoarece comisia lucreaza doar trei zile, in timp ce informaticianul isi incepe activitatea de la prima teza si pana la afisarea rezultatelor pe site si la avizierele din scoli. El gestioneaza practic intreaga activitate, trebuie sa creeze baza de date, deci nu este o activitate simpla”, ne-a declarat Liliana Preoteasa, director general in cadrul Directiei Management Invatamant Preuniversitar. “In ceea ce ne priveste, lucrurile nu stau tocmai asa si avem mai multe obiectii. Cuantumul rezervat cadrelor didactice este foarte mic, iar raspunderea acestora este foarte mare. In curand vom discuta acest subiect in comisia paritara si vom lua niste decizii in acest sens”, ne-a precizat Simion Hancescu, prim-vicepresedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. Primariile nu au bani sa plateasca indemnizatiile“O problema grava, pe care nu a sesizat-o nimeni, este legata de faptul ca indemnizatiile cuvenite cadrelor didactice, participante la organizarea si desfasurarea tezelor cu subiect unic, nu au fost, in multe zone, neonorate nici pana la aceasta data, deoarece consiliile locale au cheltuit banii si nu se stie cand profesorii ii vor primi. Este normal ca fondurile pentru aceste activitati sa vina direct de la minister si sa nu mai treaca prin bugetul primariilor. este o activitate strict educationala”, a mai precizat liderul de sindicat Hancescu. La randul ei, Liliana Preoteasa a replicat ca “ministerul are reguli precise si ca nu se ocupa de salarii. Indemnizatiile pentru activitatile scolare sunt prevazute in fondul de salarii, fond gestionat de consiliile locale”. Tezele unice sunt considerate ca o evaluare inadecvata pentru admiterea in liceu. In acest sens, Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti a reactionat impotriva acestui mod de evaluare a elevilor, considerandu-l impropriu selectiei pentru liceele de valoare. “Fiecare unitate de invatamant, in baza descentralizarii, trebuie sa-si constituie propriul sistem de admitere, care sa fie anuntat in timp optim, deoarece cumulul mediilor obtinute in cei patru ani de gimnaziu plus cele obtinute la tezele cu subiect unic nu sunt relevante. Nu poti cere copilului sa dea examen la matematica daca el doreste sa urmeze o clasa de filologie”, a spus Elena Gunea, presedinta parintilor.
Sursa Gardianul

Unde dai si unde face “Boc”

O intentie onorabila a Guvernului, de a reduce cheltuielile bugetare, risca sa loveasca acolo unde doare mai mult: in educatie. Este vorba de masura referitoare la angajatii care cumuleaza si pensii si salarii. Desi masura a fost indreptata spre asa-numitii “pensionari de lux”, de la Aparare si Interne, victimele colaterale par sa fie angajatii din Invatamint.
Este vorba de profesorii pensionari chemati la catedra pentru a suplini lipsa de cadre didactice. Acestia cumuleaza atit pensia, cit si salariul si vor fi nevoiti sa aleaga doar una dintre sursele de venit.
Pensiile din invatamint sint destul de mici; salariile, la fel. Propunerea Guvernului este ca profesorii pensionari sa fie platiti cu ora; adica extrem de putin. Probabil ca prea putine cadre didactice pensionare vor alege sa predea in continuare si sa primeasca in schimb niste bani care nu ar acoperi nici macar costul transportului.
Solutia ar fi ca orele tinute de ei vor fi preluate de ceilalti profesori, care vor fi incintati sa primeasca inca vreo citeva milioane la salariu, chiar daca, probabil, vor trebui sa predea materii destul de indepartate de specializarea lor.
Si asa vor creste si salariile din invatamint. Dupa promisiunea din campanie, nu-i asa ?!
Sursa: Ziarul de Bacau

duminică, 11 ianuarie 2009

Elevii a patru şcoli din Arad învaţă de o săptămână în frig

În judeţul Arad, elevii de la patru şcoli au stat toată săptămâna în frig. N-a fost vorba de criza gazului sau de lipsa altor combustibili, ci pur şi simplu de vechimea instalaţiilor.

La liceul german din Arad, unul dintre cazanele care încălzeşte două clădiri s-a spart. În ciuda aprecierilor directorului, mulţi elevi n-au găsit suportabilă temperatura de 13 grade Celsius, aşa că mulţi au plecat de la cursuri.

Frig şi la Grupul şcolar forestier, unde ţevile au plesnit din cauza gerului şi a vechimii. Au rămas în frig patru săli de clasă, care au fost închise, iar cursurile mutate în alte încăperi. În schimb, Şcoala generală numărul 6 a fost închisă cu totul, pentru că centrala termică nu mai funcţionează.

În comuna Bârsa, orele au fost scurtate, tot din cauza unei avarii la centrala termică a şcolii.

Sursa: Realitatea TV

La grădiniţele din Ploieşti locurile la grupa mică s-au epuizat deja


Speriaţi că nu vor găsi un loc în grădiniţe pentru micuţii lor, zeci de ploieşteni s-au grăbit să depună dosarele din timp pentru anul 2010-2011. Aşa că unităţile preşcolare din oraş au fost luate cu asalt de părinţi. Unele dintre grădiniţe deja nu mai au locuri.

Nici nu s-a terminat primul semestru din actualul an şcolar, că deja nu mai sunt locuri la grupele mici de la grădiniţe pentru anul următor. Cele mai căutate sunt unităţile din centrul Ploieştiului, mai ales cele cu program prelungit.

Din cauza numărului mare de copii, la toamnă grupele mici vor fi supraaglomerate. Reprezentanţii Inspectoratului şcolar Judeţean spun că deocamdată nu au soluţii. În Ploieşti în grădiniţe sunt disponibile peste 4800 de locuri, iar în tot judeţul aproape 22.000.

Sursa: Realitatea TV

O grădiniţă din Sighetu Marmaţiei este închisă, din lipsa fondurilor pentru montarea unei centrale


Grădiniţa numărul 8 din municipiul Sighetu Marmaţiei este închisă de aproape trei luni, pentru că, din lipsă de fonduri, nu a putut fi montat un nou sistem de încălzire.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, Pavel Filip, a declarat că unitatea a fost închisă din luna noiembrie. Problema este însă cu atât mai gravă cu cât unitatea de învăţământ avea program prelungit, părinţii celor aproximativ 170 de copii care frecventau grădiniţa fiind nevoiţi să găsească o altă soluţie.

Cei mai mulţi dintre copii au fost duşi la alte grădiniţe din oraş până la finalizarea lucrărilor.

"Grădiniţa 8 din Sighet nu funcţionează de când a dat frigul, cam din luna noiembrie. Grădiniţa a fost inclusă într-un program de reabilitare. Mai trebuie finalizată instalarea noilor grupuri sanitare şi trebuie instalat un nou sistem de încălzire, pentru că aici au existat sobe de teracotă care au fost dărâmate. Nu se ştie când va fi redeschisă grădiniţa, pentru că deocamdată nu sunt bani pentru finalizarea lucrărilor", a declarat Pavel Filip.

El a mai spus că reprezentanţii grădiniţei speră ca Primăria Sighet să găsească o soluţie şi să aloce fondurile necesare pentru încheierea investiţiei.

Sursa: realitatea TV

Andronescu promite ca salariile profesorilor universitari vor creste cu 50% in 2009


Federatia sindicala "Alma Mater" a primit promisiuni din partea ministrului Educatiei ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%, a afirmat, vineri, presedintele federatiei, Razvan Bobulesc.
A votat cu lacrimi in ochi majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, insa acum sustine ca aceasta marire este... "prea mare". E drept ca, afirmatia ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, este valabila doar pentru profesorii universitari. Majorarea salariilor profesorilor universitari cu 50% este "prea mare", a apreciat, vineri, Andronescu, in timp ce sindicatele sunt pregatite sa accepte o marire a salariilor cu aproximativ 30 de procente. Ministrul Educatiei a tinut sa sublinieze ca nu se refera la toate categoriile de profesori, ci strict la cei universitari. "Pentru profesorii universitari, nu vorbesc de toate categoriile din invatamantul superior, ci doar de aceasta categorie a profesorilor universitari, consider ca 50% e prea mult", a precizat Ecaterina Andronescu. Mai mult, ministrul Educatiei considera ca o crestere salariala de 50% este aproape imposibila in situatia actuala. "E foarte greu sa le vand pielea ursului din padure si mai intai trebuie sa asteptam legea bugetului", a spus Andronescu. Ministrul Educatiei a adaugat ca proiectul legii bugetului de stat este inca in lucru, insa ca s-a angajat "sa prinda" in buget resursele necesare cresterii salariale. Dupa ce legea bugetului va fi finalizata, "vom avea o lege se va produce si acest lucru", a dat asigurari Andronescu. In replica, Federatia "Alma Mater" ameninta ca va bloca sesiunea de examene daca majorarile de 50% nu vor fi incluse in buget. Amenintarea vine de la sindicatul profesorilor universitari care au transmis doleanta lor ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu. Sindicalistii din invatantul superior spun ca sunt de acord ca salariile sa creasca doar cu 30% de la 1 ianuarie, iar restul maririlor sa le obtina pana la sfarsitul anului. In prezent, salariul minim net pentru un profesor universitar este de 2.500 de lei, iar cel maxim, de 7.700 de lei. Cu marirea salariala de 50%, profesorul cel mai prost platit ar avea 3.700 de lei, iar cel mai bine platit, 11.500 de lei. In urma discutiilor purtate, vineri, cu ministrul Educatiei, presedintele Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu, a anuntat ca salariile cadrelor didactice din invatamantul universitar vor fi majorate, pana la sfarsitul anului, cu 50%. "Tinand cont ca, anul trecut, au fost aplicate majorari de peste 15% la salariile profesorilor si, implicit, ale universitarilor, asteptam sa ni se acorde si ceilalti 50% prevazuti prin lege. In conditiile in care cadrele didactice din preuniversitar vor primi mai putin, respectiv 33%, noi suntem dispusi sa acceptam o esalonare a majorarilor", a precizat Bobulescu. Liderul "Alma Mater" a mentionat ca salariile universitarilor sunt mult mai mici decat cele obtinute de profesorii din alte tari ale Uniunii Europene, astfel ca cererea de majorare nu este nejustificata.
Reprezentantii "Alma Mater" si ministrul Andronescu s-au intalnit, vineri, cu prilejul biroului executiv al federatiei sindicale.
Sursa: ZIUA

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

BOC: Guvernul menţine OUG care interzice cumulul pensie-salariu

Premierul Emil Boc a declarat vineri, într-o conferinţă de presă de la Palatul Victoria, că va menţine Ordonanţa de Urgenţă care interzice cumulul pensie-salariu şi că va trimite şi explicaţii către Curtea Constituţională.

Premierul Emil Boc a declarat că Guvernul nu renunţă la aplicarea OUG privind interzicerea angajaţilor de stat, care sunt şi pensionari, să cumuleze cele două venituri.
"Dacă noi permitem acest dezmăţ şi desfrâu pe bani publici, cum ne-am putea îndeplini obligaţia de a putea asigura resurse minimale pentru toate categoriile sociale. Nu îngrădim dreptul la muncă, dimpotrivă îl încurajăm, dar pe bani publici o persoană poate să aibă fie loc de muncă, fie pensie", a declarat Emil Boc.
Guvernul a formulat răspunsul la sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul poporului în legătură cu OUG 230/2008, care va fi trimis Curţii Constituţionale şi în care se argumentează că prevederile Ordonanţei de urgenţă sunt constituţionale.
"Am discutat în cadrul Guvernului şi am răspunsul la sesizarea pe care a făcut-o Avocatul Poporului, răspuns care va fi trimis Curţii Constituţionale. Guvernul îşi menţine această ordonanţă care interzice cumulul între pensie şi salariu. Considerăm că această soluţie este în primul rând morală. Ea realizează un act de dreptate în sistemul public. Ţinta noastră nu o reprezintă nici profesorii, nici actorii, nici asistenţii maternali, nici asistenţii pentru persoanele cu dizabilităţi şi care pot, în continuare, să-şi continuă activitatea în regim de convenţie civilă", a afirmat Emil Boc.
"Avocatul Poporului spune că încălcăm dreptul la muncă. Noi nu îngrădim dreptul la muncă, noi spunem că angajatul trebuie să aleagă. Nu putem continua acest dezmăţ. Pe bani publici o persoană poate avea doar pensie sau salariu", a mai declarat Emil Boc.
Pe de altă parte, Marian Sârbu, ministrul Muncii, a declarat că ideea de victime colaterale, care face referire la asistenţii personali care îngrijesc fie copii orfani, fie persoane adulte cu handicap, este exagerată. Potrivit lui Sârbu, în prezent, în România există aproximativ 110.000 de persoane cu handicap care au dreptul la asistenţă personală. Din aceştia, 40.000 nu folosesc acest drept, ci beneficiază de o indemnizatie directă de la stat, de aproximativ 400 de lei, adică de banii pe care altfel ar trebui să îi plătească acestui tip de asistenţă personală. Aproximativ 70.000 de persoane adulte cu handicap folosesc acest tip de asistenţă. Dintre aceştia, doar jumătate folosesc serviciile unor persoane aflate în situaţia de pensionare. Potrivit ministrului Muncii, pentru toţi asistenţii aflaţi la pensionare soluţia de plată poate fi convenţia civilă, încheiată între primărie şi asistentul personal.
În România sunt aproximativ 15.000 de asistenţi personali, dintre care doar 520 de persoane sunt în situaţia de a fi pensionate. Sârbu a mai precizat că, cel mai adesea, persoanele cu handicap optează pentru îngrijitori din propria familie. În aceste cazuri, persoana cu handicap poate opta să primească ea însăşi banii, care astfel rămân în familie."Ideea acreditată de victime colaterale este, după părerea mea, exagerată, dacă nu chiar lipsită de temei", a conchis Marian Sârbu.
Sursa: Realitatea.net

Federaţia Alma Mater ameninţă că va bloca sesiunea de examene


Majorări salariale de 50%, altfel blocăm sesiunea de examene! Ameninţarea vine de la sindicatul profesorilor universitari. Sindicaliştii i-au transmis doleanţa lor ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei consideră însă că o creştere salarială de 50% este aproape imposibilă în situaţia actuală. "E foarte greu să le vând pielea ursului din pădure şi mai întâi trebuie să aşteptăm legea bugetului", a spus Ecaterina Andronescu.

Sindicaliştii din învăţământul superior spun că sunt de acord ca salariile să crească doar cu 30% de la 1 ianuarie, iar restul măririlor să le obţină până la sfârşitul anului. În prezent, salariul minim net pentru un profesor universitar este de 2.500 de lei, iar cel maxim, de 7.700 de lei. Cu mărirea salarială de 50%, profesorul cel mai prost plătit ar avea 3.700 de lei, iar cel mai bine plătit, 11.500 de lei.

Preşedintele Alma Mater, Răzvan Bobulescu, a precizat în luna decembrie că sindicaliştii nu vor accepta ca legea privind creşterea salariilor cu 50% să fie modificată, astfel încât profesorii universitari să beneficieze de majorare abia în 2010. "Sunt sigur că sesiunea din iarnă nu mai începe. Nu o să se mai ducă nici un profesor lector asistent, conferenţiar la examen", dacă se amână majorarea salariilor profesorilor cu un an, a declarat Răzvan Bobulescu la Realitatea TV.

Sursa: Realitatea TV

joi, 8 ianuarie 2009

Avocatul Poporului a contestat OUG privind cumulul pensiei cu salariu

Ordonanţa care interzice cumulul de pensie şi salariu de la stat a fost contestată de către Avocatul Poporului la Curtea Constituţională. Ioan Muraru a declarat că magistraţii vor judeca contestaţia pe 15 ianuarie. Precizările avocatului poporului vin la scurt timp după ce PNL i-a cerut acestuia să sesizeze Curtea Constituţională. Prezent la şedinţa de bilanţ a CSM, preşedintele Traian Băsescu a declarat că ordonanţa este conformă cu legea fundamentală.


Interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere, susţine Avocatul Poporului, Ioan Muraru, în motivarea excepţiei de neconstituţionalitate a OUG care interzice cumulul pensiei cu salariul primit de la stat.

"Salariul şi pensia fiind bunuri proprietate privată, protejate de articolul 44 din Constituţie şi Primul Protocol Adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, interdicţia de a cumula pensia cu salariul echivalează practic cu o expropriere", arată Ioan Muraru, invocând articolul din Constituţie care prevede că "nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire"."Este de reţinut că dreptul la muncă al unei persoane nu poate forma obiectul vreunei îngrădiri sau limitări, fiecare persoană fiind liberă să muncească în măsura posibilităţilor sale fizice şi intelectuale pe care doar singură le poate aprecia", mai arată Ioan Muraru în motivarea excepţiei, publicată pe site-ul instituţiei.
În acelaşi timp, şi Norica Nicolai a precizat că Ordonanţa de urgenţă încalcă drepturile şi liberatăţile fundamentale, precum dreptul la muncă, şi este similară unei măsuri adoptate în 1977, prin care se prevedea că, "în unităţile socialiste" nu pot fi încadrate persoane pensionate cu caracter permanent, măsură ridicată de Guvernul Stolojan în 1991, tocmai pentru că ar fi îngrădit drepturi şi libertăţi cetăţeneşti.
Astfel, susţine Nicolai, OUG încalcă articolele 41, 42 şi 53 din Constituţie, dar şi 115, alineatul 6, care spune că nu se pot reglementa chestiuni legate de drepturi fundamentale prin ordonanţe de urgenţă.
"Vreau să subliniez un lucru care mi se pare periculos. Noua Ordonanţă de Urgenţă a guvernului Boc va aduce grave prejudicii bugetului de asigurări sociale, pentru că acele convenţii civile şi contracte de drept de autor propuse evită forma legală a contractului de muncă. Pe principiul că stăpânul îşi învaţă sluga hoaţă, guvernul Boc îşi îndeamnă cetăţenii să încalce legea", a declarat Norica Nicolai.
Norica Nicolai a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că anularea cumulului pensiei cu salariu este o măsură neconstituţională.
"Măsura luată de guvernul Boc loveşte puternic o serie de categorii sociale defavorizate precum medici, doctori, academicieni. Nu poţi la 23 de ani să înlocuieşti un membru al Academiei Române. Se realizează o încălcarea grosolană a Constituţiei cu această ordonanţă făcută pe genunchi. Mai mult, o serie de oameni sunt obligaţi să restituie absolut ilegal acele sporuri salariale, ceea ce înseamnă o lipsă a garantării dreptului la protecţie socială, pentru că acele plăţi sunt garantate de Constituţie şi nu pot fi restituite", a încheiat Norica. VEZI DECLARAŢIA NORICĂI NICOLAI
În replică, Silviu Prigoană a declarat telefonic la Realitatea TV că "Ordonanţa nu limitează accesul la locurile de muncă".
"Contractul pe drept de autor va constitui obiectul unei viitoare legi a salarizarii, dar pensionarii pot munci pe baza unui contract de colaborare sau drept de autor. Dânşii sunt în Opoziţie şi cineva trebuie să şi critice", a afirmat Silviu Prigoană.
Preşedintele Traian Băsescu este de acord cu această Ordonanţă de Urgenţă.
"Este prima reglementare care nu creează excepţii şi asta a înfuriat pe toata lumea, însă eu cred că respectă Constituţia şi dacă va fi nevoie se va găsi soluţia promovării prin alte formule legislative", a declarat preşedintele Traian Băsescu în cadrul şedinţei CSM de astăzi. VEZI DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI
Sursa : Realitatea TV

marți, 6 ianuarie 2009

Numărul necalificaţilor din învăţămîntul maramureşean va creşte

• POP: „Ne aflăm la mijloc de an şcolar (…), iar colegii noştri pensionari sînt în totală derută”
Printr-o Ordonanţă de Urgenţă din 30 decembrie anul trecut, se modificau acte normative în domeniul pensiilor de stat şi de serviciu, fiind interzis cumulul pensiei cu salariul în sistemul public (nu şi în cel privat). În plus, Ordonanţa de Urgenţă stabileşte că persoanele care au primit plăţi compensatorii, cu ocazia pensionării, vor fi obligate să le returneze în cazul în care se reangajează în sistemul public. Această ordonanţă are repercusiuni şi în domeniul învăţămîntului.
Explicaţiile (dar şi semnalele de alarmă) au venit din partea prof. Liviu Marian POP – preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM): „Să pornim discuţia de la un aspect simplu: pensionarii nu ocupă în învăţămînt decît acele posturi pentru care nimeni altcineva, în afara celor necalificaţi, nu a optat. Aşadar, dacă aceşti pensionari vor renunţa să mai lucreze şi vor prefera să îşi păstreze pensia, în locul lor se vor încadra necalificaţi. Ne aflăm la mijloc de an şcolar, mai sînt trei săptămîni din semestrul I, iar colegii noştri pensionari sînt în totală derută. La nivelul Maramureşului există, din datele noastre, peste 100 de cadre didactice pensionare care lucrează, fie în regim de plată cu ora, fie în situaţia de cumul. Să mai spunem că în Maramureş există deja circa 2.000 de suplinitori (din 6.500 catedre disponibile), iar în anul şcolar trecut la nivelul judeţului au fost peste 250 de necalificaţi în învăţămînt.
Cu această ordonanţă de urgenţă, riscăm să creştem acest număr al persoanelor necalificate care se ocupă de educaţia copiilor noştri”. La nivelul ţării, din informaţiile furnizate de preşedintele SLÎMM, există 80.000 suplinitori, 11.000 necalificaţi şi 4.000 persoane fără studii superioare.
Situaţia cea mai delicată se înregistrează în rîndul educatoarelor şi al învăţătoarelor, acolo unde, plata cu ora nefiind posibilă, pensionarii trebuie să aleagă: renunţă la pensie sau la salariu. Alegerea cea mai logică ar fi în favoarea salariului, deoarece diferenţele ating chiar şi peste 450 lei. În Maramureş, din datele furnizate de Liviu Marian Pop, există peste 30 de posturi de educatoare şi învăţătoare ocupate de pensionari.
Acest subiect va fi abordat în cursul acestei zile de preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLÎ), din care face parte şi sindicatul maramureşean, la întîlnirea cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI).
Ramona-Ioana POP

Andronescu: Majorările salariale pentru cadrele didactice vor fi cuprinse în proiectul de buget

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, că majorările salariale pentru cadrele didactice vor fi cuprinse în proiectul de buget pe 2009.

"Urmează ca, tot în această săptămână, să mergem cu proiectul de buget şi să avem o primă discuţie la Ministerul de Finanţe, după care vom avea din nou o întâlnire cu sindicatele şi vom discuta proiectul de buget înainte de stabilirea formei lui oficiale şi de a se trimite la parlament. În acest proiect de buget sunt cele şase procente din PIB, care sunt alocate conform legii educaţiei, şi vom cuprinde şi creşterile salariale prevăzute de legea în vigoare. La discuţiile de astăzi (marţi - n.r.), nu am căzut de acord în privinţa salariilor profesorilor universitari şi va trebui să ne gândim la o soluţie rezonabilă. În ce mă priveşte, mi se pare exagerat ca şi profesorii universitari să obţină procentul maxim de majorare", a spus Andronescu, citată de NewsIn.

De cealaltă parte, preşedintele Federaţiei "Alma Mater" (sindicatul cadrelor didactice universitare), Răzvan Bobulescu, a afirmat că, în opinia sa, acordarea majorărilor salariale pentru această categorie nu sunt exagerate şi ar pune o presiune nesemnificativă pe buget.

Tot pe tema majorărilor salariale, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a precizat că, de fapt, majorările salariilor vor fi în jurul a 33 de procente, restul până la 50% fiind deja acordat de fostul guvern.

La întâlnirea de astăzi, ministrul Educaţiei şi sindicaliştii au căzut de acord în privinţa evaluării cadrelor didactice pe baza unor criterii de performanţă. "Criteriile vor fi stabilite de o echipă mixtă de lucru, urmând să se aplice, experimental, din semestrul II al anului şcolar în curs şi, din anul şcolar 2009-2010, la nivel naţional. Aceste criterii au ca scop creşterea performanţelor sistemului simultan cu alocările salariale mai mari, potrivit legii", a spus Andronescu.
Sursa: Adevarul

luni, 5 ianuarie 2009

Noua titulatura a Ministerului Educatiei va costa zeci de milioane de lei

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si-a schimbat titulatura in Minister al Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Cadrele didactice considera aberanta aceasta noua denumire. Ecaterina Andronescu poate schimba, fara probleme juridice, personalul administrativ incomod.

Institutia guvernamentala care se ocupa cu administrarea si gestionarea invatamantului si-a schimbat din nou denumirea. Pentru urmatoarea perioada, atat timp cat la conducerea acestui sector se va afla Ecaterina Andronescu, demnitar propus din partea Partidului Social Democrat, institutia cu sediul in strada “Gen. Berthelot” se va numi Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii. “Este o tampenie. Nu inteleg dupa care ratiuni s-au ghidat ca pe firma institutiei, pe langa cuvantul «cercetare», sa apara cel al «inovarii». Dupa parerea mea, este un fel de «raze de luna asupra galosilor de guma», deci din aceasta formulare nu putem intelege nimic altceva decat faptul ca se va face cercetare continua, dar fara finalitate. Probabil ca inovarea tine de alte ratiuni, pe care nu prea le intelegem. De altfel, orice schimbare de denumire institutionala este o smecherie veche de cand lumea. Noul antet al institutiei va obliga la formarea unei noi organigrame, ceea ce presupune schimbarea cu usurinta a personalului incomod. Ne facem de ras. Ar trebui ca aceasta institutiei sa se denumeasca de acum incolo pentru totdeauna Ministerul Instructiei Publice si Cercetarii”, ne-a declarat Razvan Bobulescu, presedintele Federatiei “Alma Mater”. La randul sau, presedintele executiv al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, Gheorghe Radulescu, considera: “Este o aberatie. Cercetarea este inovare, iar inovarea este finalizarea unei cercetari. Prin urmare, numai din considerente de ei stiute, credem ca domeniul cercetarii se va transforma intr-unul in care actul cercetarii nu va avea nici un obiectiv, deci nici o finalitate. Dincolo de faptul ca noua titulatura nu a fost gandita cu capul, este clar ca noua conducere este pusa pe schimbari masive, astfel incat, in noua formula, niciun functionar destituit nu-si va putea revendica in justitie postul, deoarece institutia la care lucra nu mai exista”.

Zeci de milioane de lei, cheltuiala inutila
“Dupa parerea mea, in aceste timpuri, este rentabil sa ai firme de stampile si tipizate. In ultimii ani, aceste minister si-a schimbat denumirea odata cu fiecare venire de ministru, venire care nu s-a intamplat o data la patru ani, asa cum ar fi fost normal. Prin urmare, cu fiecare modificare de nume trebuie schimbate stampilele, placutele de pe fiecare fatada de scoala si universitate, diplomele si toate tipizatele. O cheltuiala inutila de zeci de milioane de lei, in conditiile in care nu sunt bani pentru salarii sau, mai exact, ne aflam in plina criza financiara. In privinta noii titulaturi, probabil ca se doreste sa devenim inovatori in stiinte ale educatiei. Mi se pare o aberatie”, ne-a precizat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Preuniversitar “Spiru Haret”. In completare, Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei EDU CER, explica faptul ca “in opinia autorilor acestei formule cercetarea de sine statatoare fara inovare inseamna ca nu exista. Asa cred. Insa realitatea este cu totul alta. In momentul de fata, nimeni din Ministerul Educatiei nu mai are contracte valabile”. Noua titulatura a ministerului de resort a creat o reactie in lant la nivelul tuturor categoriilor de salariati din sistemul educational. Cuvantul “inovare” este definit in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane ca fiind “actiunea de a inova”, adica a introduce, a adopta, a propaga o inovatie. Toate acestea se leaga sau se continua de la definitia «cercetarii» care inseamna a examina cu atentie, a observa.

Alexandru Calmacu
Sursa: Gardianul

duminică, 4 ianuarie 2009

Criza financiara goleste cancelariile scolilor

» Dupa amanarea majorarilor salariale ale profesorilor, din cauza crizei financiare, sistemul de invatamant primeste o noua lovitura de la Guvern: scoaterea din clase a profesorilor pensionari care cumuleaza pensia cu salariul.

» Sindicalistii din educatie sustin ca nu este corect ca elevii sa ramana fara dascali. Spre deosebire de pensionarii de lux din armata, profesorii au pensii foarte mici, iar sumele pentru continuarea activitatii didactice sunt un fel de "ajutoare sociale".

Problemele din educatie devin tot mai grave. Dupa amanarea sine die a majorarilor salariale ale profesorilor, din cauza crizei financiare, sistemul de invatamant primeste o noua lovitura de la Guvern: scoaterea din clase a profesorilor pensionari care cumuleaza pensia cu salariul. Liderii sindicatelor din invatamant se intalnesc maine cu noul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, pentru a afla care sunt planurile Cabinetului Boc in ceea ce priveste acordarea majorarilor salariale ale profesorilor, continute in Legea 221/2008.
Sindicalistii doresc si lamuriri cu privire la soarta profesorilor pensionari din scoli, ca urmare a deciziei Guvernului de a interzice cumulul pensiilor cu salariile din sistemul public. In aceasta situatie sunt mii de cadre didactice, iar federatiile sindicale cred ca invatamantul va intra intr-o criza severa prin vacantarea posturilor la mijlocul anului scolar. De rezultatul discutiilor cu ministrul depinde viitorul calendar al protestelor sindicale.
"Pentru acordarea salariilor conform Legii 221 am dat in judecata Guvernul, in toate judetele, si am sesizat forurile internationale. In ceea ce priveste masura de interzicere a cumulului, ii vom spune doamnei ministru ca in fata fiecarei clase trebuie sa stea un dascal si ca, prin eliminarea pensionarilor, mai ales a invatatoarelor si a educatoarelor incadrate cu contract, nu vom mai avea dascali", ne-a declarat Aurel Cornea, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant. In opinia domniei sale, situatia din invatamant – unde activeaza mii de pensionari calificati, intrucat profesorii tineri refuza posturile, din cauza salariilor mici – nu se compara cu cea din armata, unde pensionarii reactivati incaseaza la cumul zeci de milioane de lei pe luna. "Nu este corect ca, plecand de la situatia din armata, unde pensionari de 40-45 de ani au primit plati compensatorii de sute de milioane de lei si acum iau salarii de zeci de milioane, sa fie lovit invatamantul.
Profesorii, pensionati pentru limita de varsta, au pensii mici, iar banii pe care ii primesc tinand in continuare ore sunt putini", mai spune Cornea. El apreciaza totusi ca dascalii pensionari incadrati deja la "plata cu ora" (circa 15% din totalul profesorilor) ar putea sa nu fie afectati de hotararea Executivului.
Presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, sustine, la randul sau, ca masura inlaturarii dascalilor pensionari din clase va crea probleme majore, la mijlocul anului scolar, dupa ce amanarea majorarilor salariale a condus la declansarea a sute de procese impotriva Guvernului, in intreaga tara. "Invatamantul are mii de suplinitori necalificati, deoarece profesorii calificati refuza sa le ocupe, din cauza salariilor mici. Profesorii pensionari suplineau aceasta lipsa si eliminarea lor este o masura luata «pe picior».
Numai in Bucuresti vor disparea astfel sute de educatoare si de invatatoare", arata Isvoranu. Liderul sindical mai spune ca Guvernul actual creeaza criza pe care o tot invoca: "Prin astfel de masuri se creeaza criza, Guvernul arata ca actioneaza intr-o mare nebuloasa".
Pentru invatamantul superior, implicatiile eliminarii cumulului nu au fost inca estimate. "Vom vedea, in urmatoarele zile, cati profesori se afla in aceasta situatie. In orice caz, pensionarii nostri nu sunt generali de armata, iar banii pe care ii iau lucrand in continuare sunt un fel de ajutor social. Ei pot fi incadrati la plata cu ora", ne-a declarat Rasvan Bobulescu, presedintele Federatiei "Alma Mater".
In ceea ce priveste tergiversarea cresterilor de lefuri, Bobulescu spune ca guvernantii vor avea probleme cu universitarii. "Nu este exclus sa dam in judecata rectoratele, pentru neaplicarea legii, si acestea sa cheme ca parte in proces Ministerul Educatiei", afirma liderul sindical.

» Lege inutila
Profesorii sunt dezamagiti de faptul ca politicienii care au aprobat si au sustinut cu infocare legea majorarilor salariale cu 50% pastreaza acum, dupa "inscaunarea" la Guvern, o tacere deplina in privinta cresterii lefurilor din invatamant. "Nu vom negocia cu ei, sub nici o forma. O majorare cu 37% a salariilor (diferenta pana la 50% a fost acordata in 2008 – n.n.) ni se pare fezabila, in conditiile in care educatia va primi 6% din PIB in 2009, si nu 4%. Daca pana la alegeri se bateau cu pumnii in piept pentru noi, dupa inscaunare lucrurile s-au schimbat", arata Gheorghe Isvoranu. Atat presedintele tarii, Traian Basescu, cat si liderul PSD, Mircea Geoana, au fost avocati ai profesorilor in lupta cu Guvernul Tariceanu.
Daca Basescu arata ca "nu se poate creste calitatea actului educatiei cu profesori care vin din facultate si primesc salarii mici" ("Ce profesor vine sa-i predea copilului limba engleza cu 700 de lei?"), Geoana promitea ca legea majorarii salariale pentru cadrele didactice va fi aplicata retroactiv, chiar din prima zi a guvernarii PSD.

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ