marți, 23 decembrie 2008

Noul guvern face calcule pentru a vedea cu cat poate mari pensiile si salariile profesorilor

Ministrii nominalizati in guvernul Boc au trecut prin comisiile parlamentare, prilej pentru a afla in ce masura poate noul Executiv sa indeplineasca asteptarile categoriilor sociale mai putin favorizate.

Vasile Blaga, nominalizat de PDL pentru functia de ministru al dezvoltarii regionale si locuintei, a declarat in cadrul audierilor din comisiile parlamentare ca Guvernul ar trebui sa suporte 50% din costurile pentru reabilitarea termica a cladirilor. In opinia lui Blaga, restul ar urma sa se imparta intre administratia publica si asociatiile de locatari. "Noi ne propunem sa nu mai mergem in cota de o treime Guvernul, o treime administratia publica, o treime asociatiile, ci 50% Guvernul, urmand sa mobilizam si administratiile publice locale astfel incat sa ramana cat mai putin in sarcina asociatiilor de proprietari. Bugetul statului va castiga chiar pe termen scurt, a spus ministrul propus de PD-L pentru dezvoltarea regionala si locuinte. Ne propunem finalizarea si adoptarea conceptului strategic de dezvoltare teritoriala a Romaniei 2030, obligatorie, si ma bucur ca in ceea ce priveste modificarea legislatiei in acest moment sunt in dezbatere publica la minister cinci proiecte de legi privind locuinta, a mai spus Vasile Balaga.

Vom sti daca pensiile cresc sau nu pana la sfarsitul anului

Noul guvern va sti pana la sfarsitul acestui an daca poate creste punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut din 1 ianuarie, a declarat Marian Sarbu, propus de PSD pentru Ministerul Muncii, care a admis si ca nu este sigur daca indemnizatiile mamelor vor creste din ianuarie. Guvernul Boc a stabilit etapizarea masurilor de protectie sociala ce trebuie luate si lucreaza la programul ce vizeaza asistenta sociala. Dupa validarea sa de catre Comisiile pentru munca si egalitate de sanse, Sarbu a spus ca finantarea sistemului de pensii si de asistenta sociala va fi principala sa provocare. Din 2010, pensiile ar putea fi indexate trimestrial in raport cu inflatia, pentru a pastra puterea de cumparare a pensionarilor, iar in functie de evolutia economica, masura ar putea fi aplicata inca din a doua jumatate a lui 2009, a mentionat ministrul desemnat. Sarbu a explicat si motivul pentru care a fost amanata majorarea pensiilor pentru grupele I si II pentru luna octombrie 2009, recunoscand ca nu ar fi fost timp pentru verificarea dosarelor. Marian Sarbu si-a propus ca, in urmatorii patru ani, sa reduca numarul angajatilor din economia gri "de la 50%, cat este in prezent, la 25% prin cresterea salariului minim pe economie si prin intensificarea controalelor efectuate de Inspectia muncii. "In acest moment jumatate din angajati lucreaza la gri, fiind platiti cu salariul minim pe economie, plus diferenta de bani, a spus Sarbu, in fata comisiilor. Marian Sarbu a mai spus ca va propune in sedinta de guvern elaborarea unei legi pentru stimularea angajarii persoanelor tinere, care sa prevada taxe zero pentru primul an de activitate a persoanelor incadrate in munca.

Ecaterina Andronescu propune modificari pentru Bac

Ministrul nominalizat pentru Educatie, Ecaterina Andronescu, a afirmat, sambata, la audierea in fata comisiilor reunite ale parlamentului, ca sunt necesare modificari in privinta examenului de bacalaureat si ca tezele unice nu i se par potrivite pentru admiterea in liceu. In termeni generali, Andronescu a spus ca va milita pentru o educatie care sa puna accentul mai mult pe competente, si nu pe acumularea de informatii. Altfel spus, elevii si studentii sa nu invete, de cele mai multe ori mecanic, informatii care nu le vor fi necesare in domeniul pe care intentioneaza sa il aprofundeze. Andronescu a mai afirmat ca salarizarea nediferentiata nu este, in opinia sa, o metoda de a motiva cadrele didactice. "Stabilirea unor criterii de performanta si de salarizare diferentiata reprezinta puncte foarte importante in cresterea calitatii in sistemul de invatamant, a precizat ea. In acelasi timp, ministrul nominalizat de PSD a reafirmat faptul ca Legea privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, care a starnit un imens scandal inainte de alegeri, trebuie aplicata. "Avem o lege pe care avem obligatia sa o aplicam. Asteptam cu deosebit interes intocmirea bugetului si promovarea lui in Parlament. Trebuie sa se asigure ceea ce legea da educatiei, si anume finantarea cu cele 6 procente din Produsul Intern Brut, a spus Ecaterina Andronescu, dupa ce, sambata, afirmase ca nu stie daca vor fi fonduri suficiente pentru marirea salariilor cu 50%.

Sursa REALITATEA TV

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Primăriile care nu acordă tichete cadou dascălilor vor fi acţionate în instanţă

Conducerea Sindicatului Liber din Învăţământ Maramureş a organizat o conferinţă de presă în care s-a discutat despre al 13-lea salariu, tichetele cadou şi neacordarea plăţii salariilor pentru luna decembrie. Până la ora actuală doar 40 de primării au acordat o parte din tichetele cadou cadrelor didactice. Preşedintele Liviu Pop a subliniat: “Mai grav este că unele primării au dat prime şi tichete cadou doar angajaţilor, şi nu dascălilor. Vom face demersuri în acest sens. Vom acţiona în instanţă toate unităţile adminsitrative care nu au dat tichete şi vom cere executivului să prezinte execuţia bugetară pentru a vedea primăriile care au găsit resurse finaciare pentru angajaţi şi nici un ban pentru dascăli”. De asemenea, prin rectificarea de buget s-au acoperit unele diferenţe, dar din păcate banii care au venit în Maramureş nu acoperă în totalitate drepturile salariale pentru luna decembrie.

Salariile de merit se acordă prin ordinul ministrului Educaţiei

În altă ordine de idei, Liviu Pop a menţionat că au fost constatate şi câteva nereguli în acordarea salariilor de merit la nivel de judeţ. “Există probleme la nivelul câtorva şcoli, în sensul că nu a fost respectată metodologia de acordare a salariilor de merit. Pentru acest lucru, SLI înaintat o adresă Inspectoratului Şcolar în care am am cerut ca pe lângă lista nominală din instituţiile de învăţământ, să fie solicitat şi procesul verbal al Consiliului de Administraţie în care s-a aprobat lista beneficiarilor. Sunt semnale că în unele şcoli se acordă salariile de merit ca măsuri compensatorii, reglări de conturi şi alte facilităţi, schimbându-se radical scara valorii la nivelul unităţilor şcolare. În unele şcoli nu se face nici măcar o evaluare a calităţii didactice, ci doar o supunere la vot, ceea ce contravine metodologiei”, a subliniat Liviu Pop. În prima şedinţă a comisiei paritare din 2009, sindicaliştii vor analiza situaţia acestor salarii de merit. “Unde vom constata nereguli vor fi luate cel puţin două măsuri: necordarea salariilor de merit pentru toţi angajaţii din unitatea respectivă şi sancţionarea celui vinovat pentru nerespectarea metodologiei. Salariile de merit se acordă prin ordinul ministrului educaţiei şi sunt în cuantum de 15% din salariu, acordându-se pentru 15% dintre angajatii unei insituţii de învăţământ”, a conchis Pop.
Anca Dindiligan
Sursa INFORMATIA ZILEI

Boc se mai gandeste la marirea salariilor

PROFESORI. Premierul desemnat Emil Boc a declarat, ieri, că le-a cerut partenerilor sociali „un răgaz“ în ceea ce priveşte majorarea salariilor profesorilor, invocând că, mai întâi, trebuie să vadă care este starea „vistieriei ţării“.

Boc a avut ieri o întrevedere cu reprezentanţii sindicatelor şi ai patronatelor, la final precizând că părţile sunt dispuse la dialog pentru a depăşi criza. La discuţii au mai participat miniştrii desemnaţi Marian Sârbu (Muncă), Constantin Niţă (IMM), Adriean Videanu (Economie), precum şi democrat-liberalul Theodor Stolojan.
Sursa Evenimentul zilei

vineri, 19 decembrie 2008

Ecaterina Andronescu: "Legea majorarii salariilor profesorilor va fi aplicata"

Programul de guvernare si strategia pentru domeniul Educatiei, lansate de Alianta PSD+PC, vor fi aplicate punct cu punct, a declarat ministrul nominalizat al Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Ecaterina Andronescu.

Potrivit acesteia, sunt extrem de multe prioritati pentru domeniul Educatiei. "Sunt atat de multe prioritati si toate extraordinar de importante, incat, fara indoiala, nu este foarte simplu de inceput cu ceva. Continutul trebuie revizuit, trebuie sa eliminam violenta din scoli, trebuie reintroduse valorile care sa reprezinte repere pentru fiecare absolvent de scoala, sunt necesare masuri care sa remotiveze cadrele didactice, trebuie sa aplicam legea privind salariile profesorilor. Sunt necesare, totodata, masuri care sa remotiveze si elevii, si pe parintii acestora. Sunt necesare o multime de lucruri, iar ceea ce am scris in strategie si in programul de guvernare trebuie dus la indeplinire punct cu punct", a subliniat vicepresedintele PSD.
Sursa: edumanager

Sindicalistii cer bani pentru corectarea tezelor unice

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) solicita bani pentru dascalii ce au participat la corectarea tezelor cu subiect unic. In acest sens FSLI a trimis o adresa catre Ministerul Educatiei (MEdC), in care sunt stipulate sumele ce ar trebui sa revina fiecarui profesor implicat in derularea acestor teze.


“Daca in anii trecuti lucrarile erau corectate doar la nivelul centrelor de evaluare, in acest an prima nota este acordata de profesorul de la clasa, profesor pe care ministerul nu intentiona sa il plateasca suplimentar. Noi am solicitat acest lucru, la fel cum am cerut si o crestere a sumelor pentru cei din comisii cu circa 15-25%”, a declarat pentru citynews.ro presedintele Sindicatului liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.


In adresa catre MEdC se solicita urmatoarele sume:
- pentru personalul didactic care face parte din comisiile din unitatile de invatamant cu cel putin 3 clase/an de studiu: 180 lei – presedinte, 96 lei – membru, 48 lei – asistent, respectiv 4 lei/lucrare – profesor evaluator;
- pentru personalul didactic care face parte din comisiile din unitatile de invatamant cu 1-2 clase/an de studiu: 150 lei – presedinte, 72 lei – membru, 48 lei – asistent, respectiv 4 lei/lucrare – profesor evaluator;
- pentru personalul didactic care face parte din comisiile din centrele de evaluare si din comisiile de contestatii: 300 lei – presedinte, 180 lei – membru, 4 lei/lucrare – profesor evaluator, respectiv 1,5 lei/candidat – informatician;
- pentru personalul didactic care face parte din centrele de comunicare: 180 lei – presedinte, 150 lei – membru, 150 lei – informatician;
- pentru membrii comisiilor judetene: 180 lei – presedinte, 150 lei – membru, 150 lei – informatician.

Tania Purcaru

Sursa citynews

sâmbătă, 13 decembrie 2008

Ministerul de Finanţe lasă universităţile fără bani de salarii şi burse

Studenţii cataloghează comportamentul guvernului drept „bătaie de joc”
Banii pentru salariile profesorilor din universităţi şi bursele studenţilor din această lună se află în continuare blocaţi la Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). Practic, în lipsa celor 255 de milioane de lei pe care guvernul ar fi trebuit să-i vireze, luna aceasta, în contul învăţământului superior, rectoratele se află în situaţia de a îngheţa sumele destinate cadrelor didactice. Mai mult, în urma refuzului venit din partea executivului, atât bursele sociale cât şi cele de merit pe care studenţii ar trebui să le încaseze, săptămâna viitoare, sunt la rându-le suspendate. Conform unor surse din Ministerul Educaţiei, MEF nu ia în calcul decât varianta deblocării a 150 de milioane de lei din suma restantă care a fost amânată în urma rectificării de guvern din această vară.
Astfel, spun sursele, Ministerul de Finanţe motivează refuzul virării banilor prin faptul că universităţile au în cont 230 de milioane de lei, bani proveniţi din fonduri proprii. În cazul în care instituţiile de învăţământ superior vor apela, însă, la respectivele bugete suplimentare pentru a acoperii salariile şi bursele, anumite achiziţii şi investiţii ar putea fi blocate. După ce, Federaţia Sindicală „Alma Mater” şi-a exprimat, în urmă cu trei zile, îngrijorarea faţă de situaţia declanşată de guvern, studenţii condamnă, la rându-le, comportamentul executivului.
„Este o bătaie de joc şi e absurd să pierzi bani pe un capitol care nu consumă mult, cum e cel al burselor. Este foarte dureros mai ales pentru studenţii care depind de bursă socială. Nu prea avem ce face. Vom aştepta până în luna ianuarie, când vom avea un nou guvern şi dacă situaţia nu se va rezolva vom lua atitudine”, ne-a declarat Gabriel Petrea, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor din România. (R.F.)
Sursa : Gandul

Agenda Guvernului vine de la Cotroceni

În prima săptămână de la instalare, noul Guvern va adop­ta în procedură de urgenţă bugetul pe 2009. Negocierile pentru programul comun de guvernare au fost făcute cu resursele de finanţare pe masă. Joi, cele două partide au avut o discuţie cu reprezentanţii BNR şi ai Ministerului de Finanţe privind indicatorii economici cu care se încheie anul 2008.
Datele aflate nu corespund previziunilor optimiste de până acum: deficitul bugetar va fi între 4-4,2, inflaţia va fi de 6% şi este de aşteptat ca încasările la bugetul de stat să fie mai mici decât sumele preconizate.
Majorarea cu 50% a salariilor profesorilor a fost discutată ţinând cont de resurse. Negociatorii au luat în calcul o creştere în etape a salariilor. Într-o primă etapă ar putea creşte salariile mici şi apoi, cele din categoriile superioare din învăţământ.
PDL şi PSD vor încheia, în cazul definitivării coaliţiei, un proiect de acord politic şi un document privind principalele direcţii strategice anticriză pe 2009. Timp de două zile, echipe diferite de negociatori din partea celor două partide au discutat principalele măsuri din sănătate, din educaţie, din sistemul de pensii şi din agricultură. Raportul cotroceniului, baza noii constituţiiNegocierile dintre cele două partide s-au referit şi la proiectele Preşedinţiei. PDL are în vedere ca strategiile privind educaţia, sănătatea şi patrimoniul naţional, elaborate de comisiile prezidenţiale, să fie însuşite de coaliţie. Cele două partide s-au pus de acord, în principiu, asupra necesităţii modificării Constituţiei, în următorii ani. Potrivit surselor citate, întâi va fi făcut public raportul comisiei prezidenţiale privind modificarea Constituţiei pe care partidele vor fi libere să îl amendeze.

vineri, 12 decembrie 2008

Guvernul dă bani pentru salariile profesorilor


Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, alocarea a aproximativ 40 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară, pentru acoperirea plăţii salariilor angajaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar. Banii au fost direcţionaţi către municipiul Bucureşti şi încă 21 de judeţe ale ţării: Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Gorj, Harghita, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Satu Mare, Sibiu, Timiş, Teleorman şi Vrancea. Executivul a ţinut să arate că acest efort financiar este o urmare directă a aplicării Ordonanţei 15/2008 privind creşterile salariale, respectiv a majorării salariilor cadrelor didactice cu 9%. (M.B.)
Sursa: Gandul

joi, 11 decembrie 2008

Ministerul Educaţiei şi CNA a lansat broşura "Eşti cool şi dacă vorbeşti corect!"

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Consiliul Naţional al Audiovizualului a lansat astăzi broşura "Eşti cool şi dacă vorbeşti corect!". Lucrarea va fi distribuită tuturor unităţilor de învăţământ.
Ea va servi drept material de studiu suplimentar atât pentru cursul de Limba şi literatura română, cât şi pentru cursul opţional Competenţă în mass-media.
Broşura "Eşti cool şi dacă vorbeşti corect" a fost editată de Ministerul Educaţiei în cadrul unui protocol de colaborare încheiat cu CNA în vara acestui an. Lucrarea cuprinde atât greşelile de limbă identificate în discursul jurnaliştilor din audiovizual, cât şi formele corecte de exprimare.
Toate datele pe care le conţine materialul didactic au fost culese, analizate şi selectate de către un grup de cercetători ai Institutului de Lingvistică "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Române.
Utilizarea audio-vizualului drept caz de studiu vine ca urmare a influenţei din ce în ce mai mare pe care acesta o exercită, alături de şcoală şi părinţi, în educaţia elevilor.
Sursa: Realitatea.net

marți, 9 decembrie 2008

În învăţămîntul din Maramureş > Problema salariilor ar putea genera forme spontane de protest

Fie se dau salariile integral pentru luna noiembrie şi nu se plătesc dările către stat, fie se plătesc complet dările către stat, dar se dă doar circa 70% din salariile lunii noiembrie. Aceasta este dilema hamletiană care bîntuie - în prag de sărbători - învăţămîntul maramureşean. „Dacă unii îşi făceau treaba pentru care sînt plătiţi, atunci alta ar fi acum situaţia şi nu am mai sta să socotim cîţi dascăli şi-au primit integral salariul pe noiembrie, cîţi parţial şi cîţi deloc. Este cel mai mare deficit în bugetul de salarii pe care l-am întîlnit din 2004 încoace, de cînd sînt preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLÎMM). În condiţiile în care economia României duduie, este cel puţin ciudat să rămîi fără bani pentru salariile din noiembrie şi decembrie. O problemă există şi e mare, ea aparţinînd Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), acolo unde există bani pentru orice altceva decît pentru salarii. Banii sînt şi puţini, şi prost administraţi!” a declarat prof. Liviu Marian Pop, preşedintele SLÎMM.
În contextul în care nici măcar salariile existente nu sînt acoperite, discuţia despre celebra majorare a salariilor începînd cu 1 octombrie 2008 aproape că devine superfluă. Şi totuşi… „Am făcut o adresă din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt (FSLÎ) către Avocatul Poporului pe această temă. În răspunsul care ne-a parvenit, se menţiona că atîta timp cît Curtea Constituţională a admis că prevederile ordonanţei de urgenţă a Guvernului sînt neconstituţionale, o altă sesizare făcută de Avocatul Poporului către Curtea Constituţională devine inutilă. În consecinţă, FSLÎ va acţiona în instanţă autorităţile publice implicate în neaplicarea legii de mărire a salariilor dascălilor”, a mai menţionat Pop.
De altfel, preşedintele SLÎMM a avetizat, revenind la subiectul salariilor din noiembrie şi decembrie, că subiectul ar putea isca forme spontane de protest în judeţ. „Dacă personalul din învăţămîntul maramureşean nu îşi va lua banii la timp, îi vom acţiona în instanţă pe cei responsabili. Nu avem ce discuta pe această temă!”, a concluzionat liderul SLÎMM.
(RIP)
Sursa: Graiul Maramuresului

Orele din perioada grevei de avertisment, vor fi recuperate

Profesorii din Maramures vor recupera cele doua ore de curs pierdute in timpul grevei de avertisment din 10 noiembrie, pana la finalul anului.
“Cele doua ore trebuie recuperate pana pe 19 decembrie, adica pana la vacanta de iarna, astfel incat elevii sa nu aiba materia neparcursa, iar procesul educativ sa nu aiba de suferit”, a declarat presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Marian Pop.
Pana maine, fiecare institutie de invatamant trebuie sa trimita Inspectoratului Scolar Judetean o adresa in care sa fie specificata modalitatea prin care orele pierdute vor fi recuperate si zilele in care se vor face aceste recuperari
Sursa : citynews

Sporuri mai mari pentru dascalii din Maramures

Incepant din acest an scolar, profesorii maramureseni vor benefica de sporuri mai mari, ca urmare a semnarii noului contract colectiv de munca.

Sindicatul Liber din Invatamant (SLI) Maramures a negociat, pe parcursul lunii noiembrie, in comisie paritara, Contractul Colectiv de Munca Unic la nivelul Inspectoratului Scolar a judetului Maramures pe anul 2008-2009, contract ce a fost inregistrat deja la Directia de Munca si Protectie Sociala.

Conform acestui act, va fi decontata naveta si pentru personalul nedidactic care are domiciliul in alta localitate decat cea in care isi desfasoara activitatea. De asemnea, proaspetele mamici vor primi, ca sprijin financiar la nastere, doua salarii de baza in loc de unul singur cum era in trecut, in timp ce la pensionare dascalii vor primi trei salarii, in loc de doua.

“Profesorii care petrec mai mult de 50% din timpul de lucru in fata calculatorului, cum ar fi secretarele, contabilii, profesorii de informatica si administratorii de retele, vor benefica de un spor de calculator, intre 5-15% din salariul de baza”, a declarat liderul SLI Maramures, Liviu Marian Pop.
Sursa : citynews

Polobocul lui Anton

Nu e nici fotbal. Nici politică nu e, dar, în bunul obicei românesc, toată lumea se pricepe la el. Învăţământul este subiect de discuţie şi la masa de Sfântul Nicolae, şi în taxi, ba şi la piaţă, dacă vreo precupeaţă îţi reproşează că „n-ai învăţat nimic la şcoală”. Că vorbim cu toţii despre învăţământ şi educaţie nu e rău deloc. Aş zice că-i foarte bine, fiindcă şcoala e un serviciu public, de interes naţional şi ce se întâmplă la şcoală şi cu şcoala trebuie să ne intereseze în cel mai înalt grad. În România, poziţia şi opinia părinţilor în legătură cu mediul şcolar, cu chipul şi ritmul şcolii, sunt instituţionalizate în şedinţele cu părinţii sau în raporturile bine statuate dintre părinţi şi direcţiunea şcolii. Din păcate, nici directorii, nici profesorii, dar nici părinţii nu transformă această oportunitate într-o relaţie funcţională, spre binele elevilor. La şedinţă toată lumea tace, după – toată lumea vorbeşte. Toată lumea se pricepe şi fiecare doreşte ca şcoala să arate fix aşa cum spune el sau ea. Ei bine, adevărul nu-i chiar acesta, însă ceea ce e mai important de spus acum este că nu e nici un păcat dacă rămânem doar la faza de „dezbatere”. Când însă nivelul acesteia nu depăşeşte genunchiul broaştei, iar iniţiatorul este chiar ministerul de resort, avem motive să ne îngrijorăm. Ultima ispravă în acest sens a comis-o dl. ministru Anton Anton în cele două săptămâni cât s-a aflat în pâine. Metodologia prin care se propune salarizarea profesorilor în funcţie de aprecierile părinţilor şi ale elevilor e dovada elocventă a populismului de doi lei sub care s-a aflat destinul şcolii în ultimii ani.
Sigur, dl. Anton a iniţiat acest „mare” act de reformă a şcolii cu gândul ascuns că, arătându-le pisica dascălilor, aceştia vor conteni cu cererile lor de majorare a salariilor, dar efectul, din păcate, nu-i acesta, ci este tocmai acela al introducerii datului cu părerea despre şcoală, ca despre fotbal sau politică.
Să fiu bine înţeleasă: nu e nimic în neregulă dacă părinţilor şi elevilor li se cere opinia în legătură cu activitatea dascălilor. E chiar în trendul european şi mondial să-l întrebăm pe elev dacă profesorul lui îi explică suficient lecţia, încât el s-o poată înţelege din clasă. Este chiar indicat să-l întrebăm pe părinte ce părere are despre fondul clasei, fiindcă el îl plăteşte. Este în regulă să aflăm de la acelaşi părinte dacă este satisfăcut de cât se ocupă profesorul de copilul lui. Când spunem că dascălul nu e punctual la ore, sau îl urechează pe copil fiindcă nu şi-a făcut tema, este în regulă. Iar când ne plângem că „domnul” îşi povesteşte viaţa în loc să predea lecţia, totul este OK. De aici însă, la a întreba părinţii şi elevii dacă profesorul X ştie matematică, dacă ştie română, sau dacă e capabil să noteze corect elevul, este un drum lung. Părintele nu are cum să facă o evaluare obiectivă a conţinutului, metodelor şi tehnicilor didactice ale dascălului, din multe motive, dintre care cel mai la îndemână este acela că nu are competenţa profesională să facă această judecată de valoare.
Putem crede că Gigel dintr-a VII-a va fi capabil să dea o notă profesorului său de matematică, evaluând prin aceasta dacă dascălul ştie bine matematică sau nu? Sigur, putem crede asta, dacă mintea ne-a plecat cu sorcova. Evaluarea dascălilor de către părinţi şi elevi, fără a lămuri exact ce anume din activitatea profesorului se are în vedere, echivalează cu imaginea lui Păcală care aduce soarele în casă cu polobocul. Altfel spus, cu asemenea iniţiative, ideea corectă de a crea un sistem obiectiv prin care să evaluăm şi să salarizăm activitatea dascălilor este expediată în derizoriu. Ne mai întrebăm, apoi, de ce se alege praful de orice încercare de a schimba faţa şcolii noastre!

melania.vergu@gandul.info
Sursa:Gandul

vineri, 5 decembrie 2008

Doar o mână de profesori se luptă pentru tichete

Ieri, sindicaliştii au discutat cu primarul Ilyes şi consilierii locali
Ieri, la ora 11, cadrele didactice din Satu Mare au ieşit din nou în stradă. Circa 50 de profesori, împreună cu preşedintele SIP, Ioan Drăgan, au înfruntat ploaia pe platoul din faţa Prefecturii, cu scopul de a convinge autorităţile locale să le acorde tichetele-cadou.
După ce săptămâna trecută niciun reprezentant al Primăriei nu a venit să stea de vorbă cu ei, de această dată primarul Iuliu Ilyes i-a invitat pe toţi la discuţii, în sala mică de şedinţe. Discuţia s-a purtat pe un ton aprins, iar spiritele s-au încins repede. Iuliu Ilyes a început prin a le expune cadrelor didactice starea bugetului local şi imposibilitatea Primăriei de a aloca bani pentru aceste tichete-cadou. Încă o dată, edilul a reluat ideea că Primăria nu este obligată să acorde aceste tichete. Le-a reamintit profesorilor că legea prevede că angajatorii pot să acorde tichete-cadou angajaţilor, însă cadrele didactice sunt angajaţii Ministerului Educaţiei. Iuliu Ilyes a menţionat că s-au făcut multe investiţii, dar cele 62 de miliarde de lei vechi pentru tichetele-cadou ar da bugetul peste cap.
Sursa:Informatia zilei
Articol mai amplu pe acesta tema: Informatia zilei SatuMare

SALARII - Plata salariilor dascalilor din Maramures nu se poate face integral

Sindicatul Liber din Invatamant (SLI) Maramures, prin liderul Liviu Marian Pop, a avertizat ca la aceasta ora nu sunt bani suficienti pentru plata salariilor dascalilor, aferente lunii noiembrie. Liderul sindical a declarat ca prin Ordonanta 186/2008, publicata in Monitorul Oficial Nr. 810/03.12.2008, judetului Maramures i s-a alocat o suma de 4.300 mii lei, insuficienta pentru remunerarea angajatilor din invatamantul maramuresean.

Pentru acoperirea integrala a salariului pentru luna noiembrie ar mai fi nevoie de suma de peste 2.500 mii lei, la care se adauga inca 2.000 mii lei pentru plata drepturilor banesti castigate in instanta, a precizat Liviu Marian Pop.

Avand in vedere faptul ca in 19 decembrie toti angajatii din invatamant intra in concediu este necesar sa se acorde drepturile pentru aceasta perioada care, din calculele noastre, se ridica la peste 5.000 mii lei. In acest sens SLI Maramures a trimis o adresa Federatiei sindicale la care este afiliat (FSLI), prin care solicita sprijinin rezolvarea acestei situatii”, a mai spus seful SLI Maramures.
Autor: Ioana Osan
Sursa: emaramures
Pe aceeasi tema:Informatia zilei

MODIFICARE ÎN METODOLOGIE

Subiectele pentru probele orale la BAC nu vor mai fi postate pe internet

Săptămâna trecută, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a modificat metodologia examenului de bacalaureat de la finalul anului şcolar 2008-2009. Schimbarea se referă la subiectele pentru probele orale la limba şi literatura română, respectiv examenul oral la limbile străine.

MECT a hotărât ca acestea să nu mai fie postate pe internet. Motivul este faptul că elevii refuză să mai parcurgă materia şi "tocesc" răspunsurile. În acest mod, evaluarea este incorectă şi nu reflectă cunoştinţele reale ale elevului.

Secvenţe din manuale învăţate pe de rost

"Modelele de subiecte pentru probele orale nu vor mai fi postate pe internet, cel puţin nu în totalitate. Motivaţia Ministerului pentru această măsură este următoarea: dacă li se dau subiectele, elevii fac pregătirea doar pe acele subiecte şi nu fac efortul de a parcurge cunoştinţele ştiinţifice din programa şcolară. Memorează mecanic "stricto senso" răspunsurile pe acele subiecte. Astfel, se poate spune că ei nu fac învăţare de profunzime, nu mai fac abstractizare ori generalizare, memorează secvenţe din manuale. Subiectele vor fi structurate în aşa fel încât elevul să fie nevoit să parcurgă toate cunoştinţele ştiinţifice din programă şi să fie capabil să realizeze un eseu, o compunere vizavi de o anumită problemă", punctează Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş.

Probele orale, după modelul examenelor scrise

"Anul trecut, la examenul de bacalaureat, la probele scrise, subiectele au fost structurate pe trei secvenţe, fiecare secvenţă aleasă din 300 itemi. Acestea au fost combinate de computer în ziua de examen, astfel că elevul nu a putut "învăţa" mecanic variantele. Modelul din 2008 al probelor scrise a fost introdus şi pentru probele orale din 2009, când acest sistem va fi valabil în ambele tipuri de examen", explică Pavel Filip.

Barem de evaluare pe site-ul MECT

În acest moment, pe site-ul MECT au fost afişate un model de subiect şi un barem de evaluare aferent, pentru ca elevul aflat în clasa a XII-a să ştie cum va fi notat.
"Elevii vor şti doar cum vor arăta subiectele, nu vor şti subiectele precise din timp. De asemenea, le este prezentat un barem de evaluare pentru subiecte. Vor şti, astfel, cum vor fi apreciaţi", conchide Pavel Filip.

Sursa: Glasul Maramuresului

Pentru un câştig mai bun profesorii îşi iau lumea în cap

Statutul Personalului Didactic dă dreptul la un an de concediu fără plată

Inspectoratele şcolare judeţene spun că numărul profesorilor care pleacă este constant, în ultimii ani

Anual, în fiecare judeţ, zeci de profesori aleg să-şi depună cereri de concediu fără plată pe termen lung, de regulă de la şase luni la un an. Motivul: fie au probleme personale de rezolvat, fie urmează vreo specializare sau vreun program de masterat ori doctorat. În general, numărul celor care pleacă la studii este mai mic decât numărul celor care invocă motive personale.

Această ultimă categorie de dascăli este, de obicei, în căutarea unei surse alternative de venit. Cum Statutului Personalului Didactic (art 102, al. 2) prevede că orice titular “poate beneficia de concediu fără plată pe timp de un an şcolar sau universitar, o dată la 10 ani, cu aprobarea instituţiei de învăţământ superior sau, după caz, a inspectoratului şcolar, cu rezervarea catedrei pe perioada respectivă”, dascălii nu fac altceva decât să-şi ceară un drept legal.

Alţii, mai norocoşi, prind un job mai bine plătit, în alt domeniu, şi pleacă definitiv de la catedră. Care este amploarea situaţiei nu se ştie, deoarece Ministerul Educaţiei nu deţine o situaţie la nivel naţional, şi asta pentru că inspecoratele şcolare nu au raportat încă numărul concediilor şi al demisiilor aprobate.

De regulă, aceste date se centralizează la sfârşitul primului semestru. „Noi ştim că aceste persoane s-au dus şi au lucrat în străinătate”

În anul şcolar trecut, 114 cadre didactice titulare constănţene şi-au prezentat demisia, în timp ce alte 84 au solicitat concedii fără plată, pe termen lung. În judeţul Maramureş, de la 1 ianuarie a.c. şi până în prezent şi-au depus demisia 29 de dascăli, în timp ce 42 de cadre didactice au solicitat concediu pentru studii (specilizare sau doctorat).

Totodată, s-au înregistrat 39 de cereri de concedii fără plată. Consilierul de imagine al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, Filip Pavel, ne-a declarat: “Ei scriu întotdeauna acolo, în cerere, motive personale, dar noi ştim că aceste persoane se duc şi lucrează în străinătate. Numărul celor care pleacă e oarecum constant, ba chiar există o tendinţă de scădere. Există şi o motivaţie. Pe spaţiul Italiei şi Spaniei s-au înrăutăţit lucrurile şi lumea se întoarce acasă”.

Aceeaşi gândire o au şi cei de la ISJ Vrancea. Aici, de la începutul anului şcolar şi până în prezent au fost înregistrate zece demisii – dintre care opt din partea unor profesori titulari – şi 23 de cereri de concediu fără plată, zece dintre dascăli declarând că pleacă la studii peste hotare. “Chiar şi aceştia care sunt pentru studii, tot în ţările UE merg la muncă. Atât că mai fac şi o facultate”, ne-a spus inspectorul şcolar general al judeţului Vrancea, Iordache Bostan.

Încurcătură la reocuparea catedrelor

În judeţul Vaslui, 15 dascăli au demisionat de la începutul anului şcolar, 96 de educatoare, învăţătoare şi profesoare au intrat în concediu pentru creşterea şi îngrijirea copilului, în timp ce 46 de dascăli au solicitat concedii fără plată pe un an.

Problema apare când profesorul doreşte să revină la catedră înainte de expirarea concediului. “Oamenii fac cereri pentru un an de zile, dar nu stau atât, vin după două luni şi ne dau treburile peste cap, pentru că noi angajăm între timp alţi oameni pe posturile rezervate”, ne-a declarat inspectorul şcolar general al judeţului Vaslui, Florin Ciurariu.

În judeţul Iaşi, de la 1 august a.c. au fost depuse 61 de cereri de concediu fără plată şi 24 de demisii, din partea unor cadre didactice titulare.

Educatoarele şi învăţătoarele solicită cel mai des concediu pentru studii

În Capitală, de la începutul anului, şi-au dat demisia 150 de cadre didactice, majoritatea tineri cu vârste până în 35 de ani. Motivul: au găsit alt post, mai bine plătit. În această categorie se încadrează, în primul rând, profesorii de limbi străine. Există şi alte exemple. O educatoare absolventă de psihologie s-a angajat psiholog la Pompieri, în timp ce o profesoară de religie a găsit un post mai bun la Direcţia pentru Protecţia Copilului (DGASPC). Pe lângă demisii, s-au înregistrat 89 de cereri de concediu fără plată, dintre care 50 sunt motivate de continuarea studiilor. Majoritatea cadrelor didactice interesate de specilizări sunt educatoarele şi învăţătoarele, care, după absolvirea facultăţii, ajung să părăsească sistemul. Nu mai miră pe nimeni, în aceste condiţii, faptul că la ora actuală, în Capitală, există un deficit de 800 de educatoare.

„Ei scriu întotdeauna acolo, în cerere, motive personale, dar noi ştim că aceste persoane se duc şi lucrează în străinătate” - Insp. Filip Pavel, consilier de imagine ISJ Maramureş.

Sursa: Gândul

miercuri, 3 decembrie 2008

Un milion de mesaje pe forumul portalului SEI

http://portal.edu.ro este cel mai important portal educaţional din România. În ultimul an, elevi, profesori, părinţi şi specialişti în educaţie au postat peste un milion de mesaje pe acest portal. În ultimii trei ani, portalul SEI, iniţiat de Ministerul Educaţiei în colaborare cu specialiştii Siveco, a ocupat, pe perioada Examenelor Naţionale, locul întâi la categoria Educaţie/Învăţământ, existând şi momente în care pe forum erau prezenţi peste 4.700 de utilizatori simultan. Forumul profesorilor este secţiunea cu cele mai multe mesaje postate, de la lansarea portalului în 2002. (E.L.)
Sursa: Gandul

Profesorii renunţă la catedră pentru joburi mai bine plătite

DEMISII În judeţul Suceava
La nici trei luni de la începerea anului şcolar, un număr de 132 de cadre didactice sucevene au depus cereri de concediu pe termen lung, în general pe un an, fie pentru a-şi continua studiile, fie pentru a-şi rezolva unele probleme personale. Alte cadre didactice au decis să plece de la catedră, pentru un post mai bine plătit, într-un alt domeniu de activitate. Numai în ultima săptămană, patru profesori titulari şi trei suplinitori şi-au prezentat demisia. Unii au motivat că renunţă la catedră pentru a putea urma un masterat sau doctorat la o universitate din străinătate, în calitate de bursieri, în timp ce alţii au invocat motive personale. Inspectorul şcolar general adjunct, Daniel Hrenciuc, a declarat ieri că din cele 132 de cereri de concediu pe termen lung, doar 86 au fost aprobate, restul dosarelor fiind incomplete. (M.B.)
Sursa: Gandul

Pumni în şcoală pentru un post de secretară

Directorul îşi sprijină acuzaţia pe un certificat medico-legal
În replică, viceprimarul îl acuză pe şeful soţiei sale de mai multe nereguli şi afirmă că ar trebui destituit de inspectoratul şcolar
Pentru că nu s-au înţeles cu vorba bună, viceprimarul din Cilieni şi directorul Şcolii de Arte şi Meserii „Ion Popescu-Cilieni” au recurs la forţă. Adrian Vlada, directorul SAM-ului, îl acuză pe vicele Contantin Daşoveanu că i-ar fi tras un pumn în figură.
Motivul este refuzul directorului de a o avansa în funcţie pe soţia vicelui, deoarece nu îndeplineşte criteriile necesare. Constantin Daşoveanu neagă acuzele aduse, spunând că directorul s-ar fi pălmuit singur. În schimb, acesta vine cu noi capete de acuzare şi spune că inspectoratul şcolar ar fi trebuit să-l demită demult din funcţia de conducere.
La începutul lunii noiembrie, viceprimarul a venit în biroul directorului să-i ceară hârtia prin care chiar Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt spunea că secretara Victoria Daşoveanu nu poate fi promovată din postul de secretară cu studii medii, în cel de secretară cu studii superioare. „A intrat la mine în birou şi a zis: Dă-mi bă hârtia de ia inspectorat! Apoi m-a lovit în tâmplă cu pumnul, iar eu m-am apărat cu receptorul. A încercat şi a doua lovitură, dar nu a reuşit. M-a făcut râmă, guzgan şi şobolan”, ne-a declarat Adrian Vlada.
Directorul însă nu are martori. Are un certificat medico-legal în care scrie „Traumatism malar stg. post agresiune individuală” şi declaraţia unui coleg de cancelarie. „Eu mergeam la oră, iar directorul ieşea din birou, spunând că l-a bătut viceprimarul. Viceprimarul l-a jignit, spunând că e guzgan şi mai multe. Eu nu am văzut că l-a bătut. Am văzut doar că avea partea stângă a feţei roşie”, ne-a declarat profesorul Marius Voinea.
Constantin Daşoveanu se apără şi spune despre director că „este cel mai parşiv om pe care l-am întâlnit în viaţa mea. Guzganul din şcoală este mai de onoare decât directorul. Eu l-am făcut guzgan, dar şi el m-a făcut împuţit! Nu-i adevărat că l-am lovit! Mă duc şi eu să mă pălmuiesc şi după aceea spun că m-a bătut cineva. E cusută cu aţă albă”, a fost replica viceprimarului.
Parchetul şi ISJ Olt anchetează cazul
Viceprimarul vine cu acuze grave la adresa directorului, spunând că directorul foloseşte personalul liceului şi chiar elevii în propria gospodărie la muncă, dijmuieşte banii de liceu ai elevilor, nu se înţelege cu jumătate dintre profesori, iar nevasta lui, profesoară de franceză, le cere elevilor brânză şi ciocolată. Ca urmare a acestui conflict deschis, inspectoratul şcolar s-a hotărât să intervină. „Astăzi (n.n.-luni) vom avea consiliul de administraţie, iar mâine (n.n.-marţi) o comisie de cercetare va merge la liceul din Cilieni. Pe directorul de acolo îl apreciem şi nu am primit niciodată vreo sesizare la adresa lui”, ne-a declarat Nicolae Drăghici, inspectorul şcolar general.
Cazul este cercetat şi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, în urma sesizării făcute de directorul liceului. (E.L.)
Sursa: Gandul

Luna Porţilor Deschise la Grădiniţa 53

Astăzi, Grădiniţa 53 va marca începutul Lunii Porţilor Deschise printr-un spectacol de teatru intitulat „Suprizele lui Moş Nicolae”. Cu această ocazie, va fi lansată şi oferta educaţională, cu participarea autorităţilor din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa.
Sursa: Cuget Liber

Archives

Sunt interesat de acest blog

Liviu Pop - Seminar Intrenational FSLI la Ocna Sugatag

Liviu Pop la Seminarul FSLI de la Ocna Sugatag (partea a II-a)

Seminarul International FSLI de la Ocna Sugatag - discutii

Liviu Marian Pop este vechiul dar si noul presedinte al Sindicatului Liber din Invatamant Maramures

http://www.antena3.ro/stiri/romania/ultima-runda-de-negocieri-in-educatie-sindicalistii-decid-daca-mai-intra-in-greva_70832.html
http://videonews.ro/action/viewvideo/12242/Iata-cum-au-negociat-profesorii-in-spatele-usilor-inchise/

conferinta

http://www.youtube.com/watch?v=G_rarUCDjuQ